Hos Partykungen är alla med på festen
Rutschkana till lagret och maskerad på fredagar. Det spelar ingen roll om du har fibromyalgi, är utbränd eller har ont i ryggen. På e-handelslagret Partykungen är alla välkomna på festen.
En lagerarbetare kommer svischande på en hoverboard mellan de trånga hyllorna. Gosedjur, serpentiner, rosa hattar, sombreros, Darth Vader-masker, badringar och jultomtar i långa rader. I högtalarna dunkar de senaste hitsen, i övrigt är det ovanligt tyst för att vara ett lager.
Men snart kommer det braka loss.
– Det är som att dra en smällare i en myrstack. Det är folk i varenda gång, säger lagerarbetaren Patrik Karlsson medan han tar hand om pallarna med miljoner plastmuggar och papptallrikar med Halloween-tema.
Partykungens stora högtid närmar sig. Lagret är så proppfullt av Halloweenprylar att allt inte får plats på hyllorna. Varje vecka lärs ett nytt gäng med konsulter från bemanningsföretaget Clockwork upp, totalt 48 anställda. En vanlig månad säljer Partykungen för 10–12 miljoner kronor. Under oktober landar det på runt 35 miljoner.
Dom är inte kloka här. Man kan vänta sig vad som helst. Men nu börjar man vänja sig.
I en av gångarna plockar Gun Wennberg varor. Hon har varit på Partykungen i ett år och fyra månader men är anställd av Samhall. Hon lider av fibromyalgi, ont i leder och muskler.
– Dom är inte kloka här. Man kan vänta sig vad som helst. Men nu börjar man vänja sig.
Nästan hälften av lagerarbetarna kommer från Samhall. De har samma arbetskläder som alla andra och får årliga medarbetarsamtal. Företaget har som mål att varje år ta över någon till en vanlig anställning. Hittills är det tre personer.
– Det är första gången jag är på ett ställe där de inte gör skillnad. Vi var en i gänget från första dagen och alla räknas. Alla ställer upp när det krisar och hjälper varandra.
Hon tycker att Partkungen är den arbetsplats som funkat bäst för henne.
– Har jag en dålig dag så säger jag det och då förväntar de sig inte så mycket.
Och hon får medhåll från andra kollegor som är från Samhall.
Maria Samgård och Susanne Lindqvist fick båda ont i kroppen av att städa på Samhall och trivs bättre här.
– Jag gick in i väggen 2006. Här får jag vara mig själv och jag behöver inte stressa för det klarar jag inte av, säger Susanne Lindqvist.
Partykungen startade 2009 och har redan växt ur sina lokaler två gånger. De har utökat försäljningen till Norge, Danmark och Finland. Detta trots en del kontroversiella maskeradkläder. Senast en same-utklädnad. De kritiserades för kulturell appropriering.
Lagerarbetaren Niklas Alsén har varit med nästan från början i företaget. Då var de bara sex personer.
– Det är bättre nu, det är kul med nytt. Men det var lite skönare då, inte lika stressigt.
Trots det högre tempot trivs han fortfarande på jobbet. De fast anställda är självgående och styr mycket över sitt eget schema och arbetsuppgifter.
– Varje dag är olika. Vi hjälper till där det behövs och har ett större ansvar än de som jobbar för Samhall.
Att på bara några år gå från att vara ett litet tajt gäng till ett lager på 5 000 kvadratmeter och runt 70 anställda är en utmaning.
Linnea Lundgren har varit på arbetsplatsen i fyra år och när hon började kunde de anställda göra lite mer som de ville, ta lunch och rast när det passade. Nu är produktionen igång hela tiden.
– Fördelen med ett litet företag är man känner medarbetarna mer. Det var bra då och det är bra nu. Men vi hade inget kollektivavtal innan.
För runt två år sedan fick företaget kollektivavtal på personalchefens initiativ. Linnea Lundgrens lön ökade ganska mycket.
Hon var tidigare klubbordförande i Handelsklubben. Den har nu lagt ner. Enligt henne för att många av kollegorna tyckte att det var för dyrt att vara med i facket och för att Handels är för sammankopplat med Socialdemokraterna.
– Jag tror att många känner sig så trygga i företaget att de inte tycker att de behöver vara med i facket, att de inte behöver någon som backar dem, säger Linnea Lundgren.
Hon tycker att cheferna är bra på att lyssna på personalen. De tar vara på idéer och om någon vill flytta sin arbetstid på grund av att de till exempel har barn varannan vecka är det inga problem.
Men är det mer party att jobba här än på andra arbetsplatser?
– Jag har aldrig skrattat så mycket på ett jobb förut. I stället för Casual Friday klär vi ut oss. Ett tag skrämde alla varandra med signalhorn bakom hyllorna eller under stolarna.
Handelsnytt får även höra att mycket av prylarna testas av personalen. Bengaler ska ha avfyrats – under kontrollerade former – på parkeringen. Även personalfesterna ska vara något utöver det vanliga. Förutom en årlig Halloweenfest har de bland annat åkt gokart utklädda till hela uppställningen i Super Mario cart.
Allt vi gjort ska vi nog inte säga
– Allt vi gjort ska vi nog inte säga, säger Patrik Karlsson bland pappmuggarna på lagret.
Han är också skyddsombud och håller i utbildningar för all extrapersonal under Halloween. Men arbetet är mer varierande än så och kan även innehålla marknadsföring. Eller att förena nytta med nöje som han uttrycker det.
– Vi var ett gäng från jobbet som var på en nöjeskryssning för ett tag sedan, det var en rent privat resa, men vi hade med oss 250 skumgummistavar och andra grejer som vi delade ut. Det var kul att se alla på båten gå omkring i våra solglasögon och prylar.
Häng med på ett åk i rutschkanan:
De mest sålda Halloweenkostymerna
Några gamla klassiker och några nyheter. Filmer påverkar mycket. Här är företagets topplista utan inbördes ordning.
– Jag tror att nunnekostymen kommer bli en av de största i år eftersom skräckfilmen The Nun just har haft premiär, säger Tomas Söderström på Partykungen.
- Harry Potter
- Clown
- Militär
- Sjuksköterska
- Polis
- Pirat
- Harley Quinn från Suicide Squad
- Nunna
- Djävul
- Ängel
Partykungen
Lagret och huvudkontoret ligger i Gävle.
Antal anställda: 47 lagerarbetare, varav 21 personer är från Samhall. Under oktober finns också 48 anställda från bemanningsföretaget Clockwork. 8 jobbar på kundtjänst och 14 på kontoret.
Omsättning: Förra året 132 miljoner kronor. I år är målet 175 miljoner.