H&M-anställda måste jobba fler timmar – utan mer betalt
De anställda på H&M:s lager i Eskilstuna är upprörda och oroliga. De ska jobba fler timmar – men får inte mer betalt.
På lagret i Eskilstuna har de haft en lokal överenskommelse mellan facket och arbetsgivaren om att de jobbar 38,25 timmar i veckan. Men nu har H&M sagt upp avtalet och kräver att de ska jobba 40 timmar i stället.
Tidigare gick personalen hem klockan 14 en dag i veckan. Nu ska de i stället jobba till 16. Med samma lön.
– Vill man jobba ideellt brukar man ju göra det åt en förening eller nåt. Jag tror inte att så många känner att de vill jobba 1 timme och 45 minuter gratis åt ett multinationellt företag, säger Ingrid Godin, ordförande i fackklubben.
Genom att kalla det omorganisering är det tillåtet att ensidigt säga upp avtalet om arbetstidsförkortning.
Blir uppsagda om de tackar nej
Men omorganiseringen innebär också att alla anställda måste skriva på ett omplaceringserbjudande om den nya arbetstiden. Om de tackar nej blir de uppsagda på grund av arbetsbrist.
– Det är en väldigt stressande situation att behöva skriva på ett sådant papper och det är ett samtal som ska ske med respekt och vi tycker att det är dåligt skött, säger Ingrid Godin.
Skyddsombuden har lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket eftersom de tycker att informationen och hanteringen kring förändringen var dålig. Arbetsledarna kunde enligt skyddsombuden inte svara på många av frågorna som uppstod. Facket fick inte veta vilken dag beskedet skulle komma vilket gjorde att de blev tagna på sängen av oroliga och ledsna medlemmar.
För mig känns det som att de stjäl min fritid och det ska jag bara hacka i mig
Skyddsombudet Egon Jonsson är upprörd.
– Under alla mina år på H&M har jag aldrig varit med om att det inte funnits något hjärta. För en del medlemmar är detta det mest uppskakande de varit med om. För mig känns det som att de stjäl min fritid och det ska jag bara hacka i mig, säger han.
I ett svar till skyddsombuden skriver arbetsgivaren att de informerat facket ett flertal gånger under det senaste året och att alla berörda fått fullgod information om förändringen.
Värd cirka 12 000 kronor
Nu kommer facket att förhandla på central nivå med H&M om arbetsgivaren har rätt att ta bort arbetstidsförkortningen utan att kompensera de anställda.
– I tidigare diskussioner om löneförhöjningar har arbetsgivaren sagt att vi egentligen har högre lön än vad vår månadslön är eftersom vi har den här arbetstidsförkortningen. De har sagt att den är värd cirka 12 000 kronor per år. Men nu är den plötsligt inte värd någonting.
Vill ha lika villkor för lagren
Till Eskilstuna-Kuriren säger H&M:s kommunikationschef Joanna Morell att de gjort sitt bästa för att förbereda information och arbetsledare inför omorganisationen.
– Vi tittar nu på hur vi kan förbättra stödet för personalen ytterligare och vår förhoppning har hela tiden varit att samtliga ska acceptera omplaceringserbjudandet, säger hon.
Hon säger också att företaget inte vill ha några lokala överenskommelser om arbetstid utan ha lika villkor för båda lagren i Eskilstuna och Borås.