Handelsnytt har tidigare berättat om protestvågen bland textilarbetare i Bangladesh. Efter en sammandrabbning mellan poliser och demonstranter den 8 januari omkom en arbetare och ytterligare 50 skadades. Totalt protesterade upp mot 50 000 personer under andra veckan i januari.

Anledningen till protesterna är att textilarbetarna är besvikna över den statliga höjningen av minimilönen som gjordes i landet i december. Enligt demonstranterna har inte alla omfattats av höjningen som lett till en ny minimilön på 94 dollar i månaden.

En död och 50 skadade efter strejker i Bangladesh

Nyheter

Över 7500 har fått sparken

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters om omfattande uppsägningar i kölvattnet av januariprotesterna. Enligt fackförbundet Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation har minst 7 580 arbetare vid 27 fabriker i Bangladesh fått sparken.

– Arbetare som ropade slogans eller lämnade fabriker och slöt upp i tågen för att kräva löneförhöjningar, och de som har någon koppling till fackliga organisationer, förlorar nu jobben, säger Kazi Ruhul Amin, ordförande för ett annat fackförbund, Bangladesh Garment Workers Trade Union Center, till Reuters.

Högre lön för Bangladeshs textilarbetare

Nyheter

Enligt facket är det tillverkarna Crony Group, East West Industrial Park Ltd och Metro Knitting & Dyeing Mills Ltd som sparkar arbetare. De två senare är underleverantör till H&M.

Tillverkarna menar å sin sida att man inte har gjort eller kommer att göra något olagligt eller orättvist.

– Vi vet att om vi gör det så kommer köparna inte ta lätt på det, säger East West Industrials styrelseordförande Harun Ur Rashid till nyhetsbyrån.

H&M: ”Djupt oroade”

H&M säger att de är ”djupt oroade över de senaste händelserna i Bangladeshs textilindustri” och poängterar att företaget anser att ”mötesfriheten är en mänsklig rättighet som inte kan förhandlas bort”.

Fakta: Textilindustrin i Bangladesh

Det finns omkring 4 500 textil- och klädfabriker i Bangladesh, som är världens näst största klädfabrikör efter Kina.

Flera stora företag som H&M, Walmart och Tesco producerar kläder i landet som varje år exporterar textilvaror för över 30 miljarder dollar.