Anledningen till protesterna är att textilarbetarna är besvikna över den statliga höjningen av minimilönerna som gjordes i landet i december. Enligt demonstranterna har inte alla omfattats av höjningen som lett till en ny minimilön på 94 dollar i månaden.

Vidare anser man att höjningen är för låg, och att den inte täcker de senaste årens prishöjningar i landet.

Högre lön för Bangladeshs textilarbetare

Nyheter

Världsfacket kräver förhandlingar

Dödsfallet inträffade under en sammandrabbning mellan polis och omkring 5000 demonstranter i tisdags. Under veckan har dock så många som 50 000 demonstranter lämnat sina fabriker för att gå ut på gatorna.

Vi tar starkt avstånd från användandet av dödligt våld

– Vi tar starkt avstånd från användandet av dödligt våld mot de strejkande textilarbetarna i Bangladesh. Arbetarnas ilska över löneskillnader sätter ljus på det brådskande behovet av att låta facken förhandla för rättvisa löner åt alla arbetare, säger Jenny Holdcroft, biträdande generalsekreterare på världsfacket IndustriALL, i ett uttalande.

Fem år efter Rana Plaza-olyckan – nu sluts nytt säkerhetsavtal

Nyheter

Näst största producenten i världen

Totalt finns omkring 4 500 textil- och klädfabriker i Bangladesh, som är världens näst största klädfabrikör efter Kina. Flera stora företag som H&M, Walmart och Tesco producerar kläder i landet som varje år exporterar textilvaror för över 30 miljarder dollar.