Ciczie Weidby och partikollegan Helena Gunnarsson. Båda är nya i riksdagen.

9.00

Kalla nordliga vindar sliter i flaggorna runt byggarbetsplatsen Slussen när hon kommer gående nerför Götgatsbacken i grå ullkappa och svart halsduk. Tisdag till torsdag varje vecka lämnar Ciczie Weidby sambon Kristoffer Wolke och hunden Mackan hemma i Jönköping för att delta i Vänsterpartiets arbete på plats i riksdagen.

Hon övernattar i en av riksdagens små lägenheter för långväga ledamöter. Ganska tråkigt inredda ”i stram kontorsstil”, konstaterar säljaren på ett av Sveriges största möbelföretag. Hon är fortfarande anställd, men tjänstledig från Ikea i Jönköping under mandatperioden.

”Ibland undrar jag vad jag gör här”, säger Ciczie Weidby. Att hon blev invald i riksdagen är fortfarande chockartat.

Att hon i september förra året blev invald i riksdagen är fortfarande, ett halvår senare, lite chockartat. Hon ser sig i första hand inte som en politiker, även om hon varit politiskt intresserad sedan tonåren. Det är facket som engagerat.

Val 2018

Hon tar steget från Ikea till riksdagen

Nyheter

Hon drar upp halsduken mot den kalla vinden och skyndar på stegen. Butikerna längs Västerlånggatan rullar förmiddagssömnigt upp jalusier och ställer ut varor för skyltning. Turisterna behöver Ciczie inte trängas med förrän i kväll då hon ska promenera samma väg tillbaka. Riksdagen omfattar ett helt kvarter av byggnader i Gamla stan. Hon viker in på en sidogata, går in i en 1700-talsbyggnad och blippar sig förbi personalingångens säkerhetskontroll.

9.30

En trappa upp har Vänsterpartiet med sina 28 ledamöter sitt riksdagskansli med egen administration av kontorsanställda, jurister och samhällsvetare.

– Här har tjänstemännen en egen Handelsklubb. Många av dem är med i Handelsvänstern, säger Ciczie och stannar till vid sitt postfack. Sorterar. Det mesta hamnar i återvinningstunnan.

På väg till sitt rum sticker hon in huvudet till Johan Dellensjö, politiskt sakkunnig i frågor som rör arbetsmarknadsutskottet och en av hennes närmaste medarbetare. De småpratar om utskottsmötet som i dag ska handla om Arbetsförmedlingens it-problem.

Vissa förslag vet jag precis hur det drabbar, inte bara på papperet utan i praktiken, hur det känns.

– Vet inte hur jag skulle klara mig utan honom, han har koll på allt.

Hon kan inte själv ha koll på allt, det vet hon. Som ny på jobbet är det lätt att känna sig liten, det vet hon också. Men uppgiften att representera sina väljare i Sveriges riksdag kan i stunder kännas övermäktig.

– Ibland undrar jag vad jag gör här? Varför är jag inte bara kvar på Ikea och fortsätter med mina fackliga uppdrag, det som jag kan på mina fem fingrar och som jag vet att jag är bra på.

Hon är tacksam att hon hamnade i just arbetsmarknadsutskottet. Här kommer hennes kompetens i frågor som rör arbetsmarknad väl till pass. Förutom att, som klubbordförande på Ikea, förhandla och driva de anställdas frågor har hon erfarenheten av att vara på golvet.

– Vissa förslag vet jag precis hur det drabbar, inte bara på papperet utan i praktiken, hur det känns.

Många i riksdagen är akademiker med en lång politisk karriär bakom sig, erfar Ciczie.

– Jag är inte helt unik, men det är inte jättevanligt att vid 44 års ålder ta av sig sin gula Ikeatröja, sätta på sig en kavaj och gå in i riksdagen.

10.00

”Det finns inte mycket spännande att visa, jag sitter mest framför datorn,” sa Ciczie när Handelsnytt ringde och ville hänga med henne en dag i riksdagen.

 

En stor del av riksdagsarbetet handlar om läsning av utredningar och författande av förslag. Hennes ansvarsområden i utskottet handlar om jämställdhet och diskriminering i arbetslivet. En viktig kommande arbetsuppgift är betänkandet om arbetsmiljö och arbetstid. Frågor som att Arbetsmiljöverket behöver mer resurser, nollvision mot dödsolyckor, skyddsombudens roll, ofrivillig deltid och arbetstidsförkortning är sådana hon kommer att debattera den kommande tiden. Det är mycket att sätta sig in i.

– Jag har lärt mig att sålla i trehundrasidiga dokument. Sammanfattningar räcker långt, säger hon när hon satt sig till rätta framför skrivbordet.

Hon behöver läsa på inför utskottsmötet. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är inkallad. Inför utskottet ska han förklara hur it-problemen som kan ha resulterat i att 70 000 arbetslösa fått felaktiga beslut ska lösas.

Ciczie behöver hämta kaffe.

10.15

Kaffeautomaten i köket är en spontan mötesplats. Den turbulenta regeringsbildningen var givetvis ett samtalsämne runt alla partiers kaffeautomater under hösten, även här. En turbulent tid men det var aldrig kaos, understryker hon.

– Vi hade respekt och förståelse för processerna i de partier som skulle komma med någon slags överenskommelse. Vänta ut var det enda vi kunde göra. Jag är övertygad om att alla partier oavsett färg hade konstruktiva diskussioner, men det var inget kaos och det var ingen sandlåda.

Januariavtalet innebär att Socialdemokraterna till viss del kommer att föra en högerpolitik. Kanske är det dags för Handels att titta över sin unika samverkan med S, menar Ciczie.

–  Jag tycker Handels ska vara mer progressivt och ha konstruktiva diskussioner och samarbeten med andra partier eller organisationer som driver Handels frågor. Om inte Socialdemokraterna driver rätten till heltid längre, varför inte vända sig till Vänsterpartiet då, om det är en viktig fråga?

10.30

Alla riksdagens byggnader hålls i hop av system av underjordiska gångar. Arbetsmarknadsutskottets möte ska hållas intill plenisalen på Helgeandsholmen. Det är en bit att gå. Partikollegorna Tony Haddou och Hanna Gunnarsson ska åt samma håll och hakar på.

Ciczie behöver mer kaffe. De går förbi riksdagens café.

– Semla med räkröra, nej nu har det gått för långt med innovativa semleidéer.

Hanna Gunnarsson håller med. De skrattar. Flamsar ett ögonblick. Det är skönt att ha varandra, en partikollega som är lika ny i riksdagen.

11.00–13.00

Arbetsmarknadsutskottet sammanträder. Handelsnytt får inte delta.

Jag brukar gå och grunna länge på argument som jag tror kan bli användbara i en debattduell.

13.00

Matsalen i riksdagen är som en lunchrestaurang på vilken arbetsplats som helst. Fyra Dagens rätt-alternativ. Ciczie väljer vegetarisk thai. Hon tittar på klockan. Interpellationsdebatten börjar strax i plenisalen. Vänsterpartisten Tony Haddou, ledamot i skatteutskottet, ska debattera med finansminister Magdalena Andersson om beslutet att lägga ner Kronofogdens kontor på mindre orter. Ciczie och Hanna Gunnarsson har bestämt sig för att lyssna. Inte bara för att lära sig sakfrågan utan också för att detaljstudera debatteknik.

– Jag brukar gå och grunna länge på argument som jag tror kan bli användbara i en debattduell.

Närvaron i plenisalen är också ett sätt för ”nybörjare” att stötta varandra och ge feedback.

– Det kan kännas tomt i plenisalen även om de flesta ledamöter följer debatten från sina rum där de har direktsänd tv.

14.15

Tillbaka till Vänsterpartiets byggnad via rulltrappor och underjordiska gångar. Till rummet med den fina kakelugnen, som ännu inte fått så många böcker i bokhyllan. Ett bra rum? ”Javisst.” Så småningom kanske trivselkänslan sätter sig även här.

– Jag trivdes jättebra på Ikea och det har jag gjort ända till min sista dag då jag tog det här förtroendeuppdraget. Jag har aldrig varit på en arbetsplats där jag tycker om så många människor, där man skrattar varje dag. Det är inte alltid superutmanade arbete i sig men det är en fantastisk gemenskap.

Hon tror det vore en bra idé att riksdagsledamöter någon gång om året var på sina ordinarie jobb.

– Jag har ju rätt till det, om jag bara säger till att nu kommer jag och jobbar ett par veckor i sommar. Men då tror jag tyvärr att jag tar någons timmar. Någon som har behov av dem mer än mig. När man jobbar i handeln vet man ju hur det funkar. Tyvärr.

15.00

Vänsterpartiets riksdagsgrupp träffas för avstämning och tisdagsfika, en veckorutin då de löpande går igenom veckans händelser och beslut.

18.00

Avslutar arbetsdagen i riksdagens eget gym. Ciczie sätter sig i roddmaskinen och springer sedan en stund på löpbandet. När hon kommer hem till Jönköping på torsdag kväll ska hon sätta på sig bekväma kläder och ta en långpromenad med Mackan.

Ciczie Weidby

Född: 1974.

Bor: Hyresrätt i centrala Jönköping.

Familj: Sambo Kristoffer Wolke och blandrashunden Mackan. Både pappa Sven-Inge och mamma Britt-Marie har haft och har förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Jönköping kommun.

Arbete: Säljare Ikea Jönköping (tjänstledig).

Fackliga uppdrag (vilande): Klubbordförande Ikea Jönköping, vice ordförande i Ikeas centralfackliga grupp, ledamot i Ikeas bolagsstyrelse och ledamot i Handels avdelningsstyrelse för avd 9 Växjö.

Politiska uppdrag: Riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Jönköpings län, suppleant i arbetsmarknadsutskottet och socialförsäkringsutskottet.

Lön: Riksdagsarvode 66 900 kronor minus partiskatt. Vänsterpartiets ledamöter betalar partiskatt som innebär att en viss andel av arvodet går till partiet så att ledamöter ska tjäna lika, som mest cirka 29 000 kronor efter skatt.