JC på Drottninggatan är den enda JC som kommer att finnas kvar i Stockholms kommun.

I mars stängde JC hastigt tre butiker i Stockholmstrakten – i Mall of Scandinavia, Kista och Barkarby. Nu står det klart att butikerna i Alingsås och Borås city ska slå igen samt två ytterligare i huvudstadsområdet, Nacka och Vällingby. Nedläggningarna sker som en del av den rekonstruktion bolaget går igenom för att få bukt med ekonomin.

JC:s vd Iliya Meric flaggar för att fler butiker kommer att stängas under året. Bolaget dras med obetalda hyror och i en intervju med tidningen Market kan han inte svara på hur många butiker som är i farozonen.

– Det beror på hur förhandlingarna går, vilka uppgörelser vi kan komma fram till med hyresvärdarna, säger Iliya Meric till Market.

Kan få jobb på annan butik

Det är oklart hur många anställda som drabbas, men de flesta blir uppsagda. Ett undantag är personal i Kista och Vällingby som kan få arbeta i Stockholm city, den enda kvarvarande butiken i kommunen. Facket kommer att begära gemensamma turordningslistor där längst anställningstid avgör vilka som får behålla jobbet.

Tony Lundin, ombudsman på Handels Stockholmsavdelning, berättar att det har varit snabba besked. I Barkarby gick det väl fort och JC informerade inte facket inför nedläggningen. Handels överväger att lämna in en förhandlingsframställan om brott mot medbestämmandelagen.

– Även om det nu fanns goda skäl för företaget att ta beslutet har de i vart fall underlåtit att ens lyfta luren till oss som facklig organisation, säger Tony Lundin.

Stänger finska butiker

I tisdags lämnade JC in en konkursansökan för sitt finska dotterbolag och dess fem butiker.

Enligt Handels ombudsman Jens Lindström är dyra hyror ett växande problem för butikskedjor.

– Företagen vill göra något när de inser att de inte får lönsamhet om de ska betala de kostnaderna helt enkelt. Det är ju jättetrist för oss att det försvinner arbetsplatser, säger Jens Lindström.

Ser över affärsmodellen

Sedan februari i år genomgår JC en företagsrekonstruktion, vilket innebär stora omgörningar för att få bukt med de ekonomiska problemen. Tingsrätten har beviljat en handlingsplan med en ny affärsmodell med komissionsförsäljning i stället för egna lager som binder kapital, ett butiksnät med något färre men även nya butiker, utbyggd e-handel och sänkta kostnader för administration.