”Upprepade gånger har arbetsgivaren använt övervakningskameror för att spionera på mig samt mina arbetskollegor under arbetstid. Han har till och med använt dolda kameror som vi anställda inte vet placeringen på”.

Det framgår i ett anonymt klagomål till Datainspektionen från en anställd på en Ica-butik i Västergötland. Ica-handlaren tillbakavisar kraftigt anklagelserna.

Chefen har ögonen på dig – det här behöver du veta

Arbetsmiljö

Om anklagelserna stämmer är det enligt Nils Henckel, jurist på Datainspektionen, ett lagbrott. Dels ska det vara tydligt att bevakning sker, dels finnas ett berättigat syfte som att förhindra snatteri eller rån.

– Att övervaka personalen i syfte att kolla hur de utför sina arbetsuppgifter är aldrig ett syfte som väger tillräckligt tungt, säger Nils Henckel.

Enligt anmälan ska anställda ha påtalat problemet för arbetsgivaren utan att det skett någon ändring.

Handlaren säger sig varken ha dolda kameror eller spionera på medarbetarna.

– Anställda har inte heller till mig, ledningsgruppen eller övriga med ledande befattningar i butiken påtalat någonting, så jag är väldigt frågande till anmälan, säger Ica-handlaren.

Datainspektionen: ”Återkommande problem”

Datainspektionen har inte möjlighet att undersöka situationen. Myndigheten arbetar i stället med tillsynsräder vid återkommande problem med hantering av personuppgifter. Övervakning av personal i butik är ett sådant.

– Det här får vi in många klagomål på, så jag är medveten om det. Det går absolut inte att utesluta att det kommer bli en tillsyn inom det här området framöver, säger Nils Henckel.

Oftast vill arbetsgivaren kontrollera hur personalen utför sina arbetsuppgifter.

– Det kan vara hur man packar upp lådorna och hur länge man står och pratar med kollegorna. Det är vanliga typer av klagomål, säger Nils Henckel.

Patrik Bohman, ombudsman på Handels, har blivit kontaktad av Ica-handlaren i fråga och vill inte uttala sig före förhandling. Enligt honom är det aldrig okej att övervaka anställda.

– Det här får absolut inte under några omständigheter ske, säger Patrik Bohman.

Nils Henckel uppmanar alla butiksanställda att lämna klagomål till Datainspektionen om de upplever att chefen övervakar dem. Då får myndigheten mer kött på benen för att göra en tillsynsräd.

– Om vi får underlag i form av e-post eller sms från chefen som visar att de övervakar får man gärna skicka med sådana grejer. Då har vi en så tydlig bild som möjligt av vad som har hänt, säger han.

Klagomål till Datainspektionen

Om du anser att du blir felaktigt övervakad ska du först påtala det för arbetsgivaren. Om hen inte backar kan du lämna ett klagomål till Datainspektionen. Myndigheten beslutar sedan om det blir en tillsyn. Du kan välja att vara anonym. Läs mer på datainspektionen.se