I 120 år har Sveriges största second hand-kedja Myrornas sociala arbete för utsatta. Pengarna finansierar bland annat missbruksvård, soppluncher och matkassar till barnfamiljer som har det svårt med ekonomin.

Samtidigt drivs Myrorna som vilket annat bolag som helst, och trots en ökad försäljning har kedjan de senaste åren haft svårt att få till balans i budgeten. Detta möter ledningen nu med en stor omorganisering.

Planen är att kraftigt skära i personalens arbetstidsmått utan hänsyn till hur länge man varit anställd – så kallad hyvling.

Hela landet omfattas

Enligt uppgifter till Handelsnytt börjar omorganisationen först i Stockholm och Östergötland, men avsikten är att hela landet ska omfattas.

Planen är att hyvla anställda ner till 50 procent, förutom butikschef, biträdande butikschef och säljledare.

I Stockholm vill Myrorna att alla anställda i samtliga elva butiker ska gå ner till 50 procent. Detta undantaget butikschefer och biträdande butikschefer som ska ha heltidstjänster. Ytterligare en tjänst, en så kallad säljledare, ska tillsättas på 75 procent. Omkring 75 personer påverkas av förändringarna i Stockholm.

Stor besvikelse bland personalen

Handelsnytt har pratat med flera anställda som känner en stor besvikelse över att Myrorna väljer att göra på det här sättet.

Det är meningen att vi ska hjälpa, nu är det vi som kommer att bli fattiga.

Myrorna-anställd.

– Ingen förutom cheferna kommer att få mer än 50 procent. Nu ska man i stället anställa fler på lägre timmar. Vi blir behandlade som schackpjäser, säger en anställd och fortsätter:

– Det är meningen att vi ska hjälpa, nu är det vi som kommer att bli fattiga.

I fjol gick 13 miljoner kronor från Myrornas överskott till Frälsningsarméns sociala arbete.

I Östergötland berörs två butiker och cirka tio anställda av omorganiseringen. Där är det just nu oklart om arbetsgivaren väljer att hyvla i turordning, eller om man drar ner timmar mer slumpmässigt.

Satsar på ”Stureplansklientel”

En annan anställd vittnar om år av felprioriteringar. I stället för att satsa på kärnverksamheten och sina lojala kunder har Myrorna inriktat sig mot ett ”Stureplansklientel” menar denne.

– Ta sorteringen till exempel, de är helt underbemannade vilket resulterar i fel prissättning och att man tvingas slänga en massa gåvor. I stället för att satsa där lanserar man pop-upbutiker på Stureplan och anställer personal shoppers.

Omorganiseringen har varit känd för personalen sedan i våras och förhandlingar pågår just nu med facket.

En återkommande fråga är varför Myrorna gör på detta sätt, särskilt med tanke på vad det är för verksamhet man bedriver

Mathias Pettersson, ombudsman på Handels.

Flera medlemsmöten i Stockholm

Enligt Mathias Pettersson, ombudsman på Handels, har det anordnats två medlemsmöten i Stockholm.

– Stämningen har varit väldigt låg. En återkommande fråga är varför Myrorna gör på detta sätt, särskilt med tanke på vad det är för verksamhet man bedriver, säger han och tillägger:

– Hur kan man som arbetsgivare prioritera avkastningsmål till Frälsningsarmén och välja bort de anställda? Myrorna har också många arbetspraktikanter, vem ska utveckla dem vidare till ett hållbart arbetsliv och en hållbar inkomst som går att leva på?

Fakta: Myrorna

Myrorna har drygt 30 butiker och 370 anställda i Sverige. Second hand-kedjan ägs av Frälsningsarmén men drivs som ett eget företag med en egen styrelse.

I fjol omsatte kedjan 257 miljoner kronor. 13 miljoner kronor gick till Frälsningsarméns sociala arbete.

2018 hade cirka 2 000 personer arbetspraktik hos Myrorna. Utöver det gjorde omkring 500 personer samhällstjänst i kedjans butiker.

Källa: Myrornas årsredovisning

Fakta: Hyvling

Hyvling innebär att arbetsgivaren sänker arbetstiden för de anställda utan hänsyn till turordning (sist in först ut).

I kollektivavtalen för butiksanställda finns ett visst skydd vid hyvling. En anställd kan inte få sina timmar minskade från en dag till en annan. Man får en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden enligt lagen om anställningsskydd (las).