Svältlöner för textilarbetare på Balkan: ”Ofattbart”
Svältlöner och tuffa förhållanden har uppdagats på textilfabriker i Nordmakedonien. Frisören Maja Ullberg har besökt textilarbetarna genom Handels internationella arbete.
Den fransk-tyska tv-kanalen Arte avslöjar hur textilarbetare i Nordmakedonien arbetar för 200 euro i månaden – ungefär 2 100 kronor. Med tanke på levnadskostnaderna i landet ska arbetarna tjäna sämre än de som jobbar på textilfabriker i Sydostasien.
Textilarbetarna jobbar i extrem hetta på sommaren och iskalla lokaler på vintern. Många måste arbeta övertid utan att få extra betalt och tvingas jobba även på helger.
Frisören Maja Ullberg som är fackligt aktiv i Handels besökte de nordmakedonska textilarbetarna i höstas. Hon känner igen bilden som ges i tv-dokumentären.
– För mig var det ganska ofattbart att ett land inom Europa har såna förhållanden. Jag har ju mer sett hur textilindustrin ser ut i exempelvis Bangladesh på nyheter och dokumentärfilmer, men jag trodde att det skulle vara bättre i Europa, säger Maja Ullberg.
Besökte du någon av fabrikerna?
– Nej, det hade varit farligt för de som vi var i kontakt med. Vi träffade dem längst bak i en restaurang på kvällstid. Vi fick inte ens föra anteckningar för att inte riskera deras säkerhet, säger Maja Ullberg.
Handels arbete i Nordmakedonien
Handels arbetar för att förbättra situationen för textilarbetarna i Nordmakedonien genom Olof Palmes Internationella center.
Stödet går till organisationen Glasen Textilec som vill organisera textilarbetarna i kampen för bra arbetsvillkor.
Jag hoppas att det ger något bra med påtryckningar utifrån
– De får ta del av våra erfarenheter eftersom hela arbetarrörelsen hållit på i 100 år för att komma dit vi är i dag. Jag hoppas att det med vår hjälp inte behöver ta 100 år för dem också, säger Maja Ullberg.
Tv-dokumentären ska ha skapat ilska hos ägarna till textilfabrikerna som nekar till de tuffa arbetsförhållandena.
Europeiska klädmärken som syr upp sina kläder i fabrikerna ska ha reagerat kraftigt på avslöjandena och frågan ska nu vara uppe på högsta politiska nivå i Nordmakedonien.
– Det är bra att det börjar diskuteras kring det här. Jag hoppas att det ger något bra med påtryckningar utifrån, säger Maja Ullberg.