Hårt slag för gränshandeln när Norge stänger igen
Glädjen blev kort för anställda vid gränshandeln i Värmland. På lördag stänger Norge återigen gränsen och drygt 200 arbetsplatser tvingas att korttidspermittera personal ännu en gång.
– Det är väldigt olyckligt och tråkigt. Vi hoppas det blir kortvarigt denna gång, säger Martin Boström, ombudsman på Handels i Karlstad.
I går onsdag beslutade den norska regeringen att stänga gränsen mot Värmland. Anledningen är antalet smittade av Covid-19. Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten rödmarkerar regioner som överstiger 20 nya bekräftade fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Siffran för Värmland är 20,2.
För de anställda i gränshandeln är det tvära kast. När gränsen stängdes första gången den 16 mars blev butiker och köpcentrum plötsligt tomma och tysta, då 80 till 90 procent av kunderna är norska. Anställda stod utan jobb. När norrmännen i slutet av juli fick resa till Värmland slingrade köerna återigen långa. Många korttidspermitterade, uppsagda och timanställda kunde åter gå till sina jobb.
– Vi har haft all personal på permittering på 80 procent, men vi avbröt alla permitteringar när vi förstod vilket besked det skulle bli. Då ringde vi in all personal och försökte få tag på sommarjobbare. Nu kör vi med full styrka, sa Tommy Johansson, butikschef på Maxi Mat i Charlottenbergs köpcentrum, till GT Expressen när det stod klart att gränsen skulle öppnas i slutet av juli.
Men nu är det alltså stängt igen. Inga norrmän.
Inget jobb. Martin Boström, ombudsman på Handels i Karlstad, säger att
korttidspermitteringarna ökat igen.
– Permitteringarna pausades när gränsen öppnades i juli men kommer att börja gälla
igen i och med att gränsen stängs. Det är inga medlemmar som hört av sig. De är
väl luttrade och dialogen med arbetsgivarna är god. Vi hoppas att det blir en
kortvarig stängning denna gång.
Detta är korttidspermittering
• Korttidspermittering innebär att den anställde kan gå ner i arbetstid och ändå få ut merparten av inkomsten, från 88 procent till 94 procent av lönen.
• Arbetstiden sänks med 20, 40 eller 60 procent. Under maj, juni och juli fanns möjlighet att gå ner med 80 procent.
• Staten täcker upp stora delar av lönekostnaden för företagen. Även ob-ersättning kan ingå.
• Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och snabbt växla upp igen när läget vänder. Företag ansöker om stödet och det gäller från mitten av mars och är öppen hela 2020.
• Arbetsgivaren kan få stöd i sex kalendermånader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre kalendermånader.
• Reglerna omfattar de som varit anställda i minst tre månader och lönetaket är 44 000 kronor.
Tiodagars karantän om du reser
Att Norge stänger gränsen betyder att den som åker till Sverige måste sitta i karantän i tio dagar när man kommer tillbaka till Norge.
Beslutet att stänga gränsen togs av den norska regeringen efter rekommendationer från Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten som på grund av smittspridningen rödlistat Värmland.
Första gången Norge stängde gränsen var 16 mars. Den öppnades natten mot 25 juli för att återigen stängas natten till 15 augusti.
Även Blekinge, Östergötland, Örebro, Uppsala och Dalarna har återigen rödlistas av Norge.