Meter efter meter med chokladkakor längs väggarna. Höga pallar med burkläsk i bakre änden. Rader av hallonskallar, kolor, sega råttor och klubbor som korsar rummet.

Och i mitten, tornandes över hela härligheten, tio stycken plaströr till bredden fyllda med smörgula, chockrosa och bubbelgumsblå jellybeans.

– De är inte uppfyllda hela vägen in, kommenterar butiksanställda Meja Lundqvist de färggranna godistornen.

– Vi fyller bara på det yttre lagret, men barnen älskar dem.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

190 000 besökare

Det må låta amerikanskt, men på Gottebiten i värmländska Töcksfors är det främst norska sötsaker som gäller. Butiken, som ligger inne i Töcksfors Shoppingcenter, befinner sig ett stenkast från gränsen och har hittills i år lockat 190 000 kunder. Uppskattningsvis är 90 procent av dem norrmän.

Meja Lundqvist har jobbat på Gottebiten sedan januari. Efter dagens avslutade pass plockar hon med sig lite snask hem till sin pappa.

Freia-choklad, Kvikklunsj och Festpletter tillhör därmed storsäljarna. Och läsk. Hittills i år har butiken sålt över 1 200 pallar. När en ”brus” kostar lika mycket på den norska sidan som fyra här är det inte konstigt säger Meja Lundqvist.

– Det händer att kunder kommer fram och undrar om vi skrivit fel på prislapparna, säger hon.

Det händer att kunder kommer fram och undrar om vi skrivit fel på prislapparna

Meja Lundqvist, anställd på Gottebiten.

Hon bor i Årjäng som ligger ett par mil bort. På Gottebiten har hon jobbat extra sedan januari. I hennes bekantskapskrets är hon långt ifrån ensam om det. Hela köpcentrumet är fyllt av kompisar.

Bara på Gottebiten arbetar sju stycken som gått i samma klass som hon.

– Det påverkar stämningen. Det blir liksom inte lika stelt. Man kan skoja och vara avslappnad, säger Meja Lundqvist.

Ett liv i skuggan av gränshandeln

I förbutiken till godispalatset står Ingela Svensson och packar upp snus, en annan del av gränshandelns fokusområden. Precis rakt över finns ytterligare en stor tobaksbutik, Snus by Gottebiten.

– Snus, godis och läsk. Vi säljer det som ingen behöver men som alla vill ha, skrattar Ingela Svensson.

Ingela Svensson drev tidigare en heminredningsbutik vid gränsen. I dag är det snus, läsk och godisförsäljning som gäller. ”Vi säljer det som ingen behöver men som alla vill ha”, säger hon.

Även hon kan skriva under på vikten som gränshandeln haft för lokalsamhället. Uppvuxen i den lilla orten Östervallskog några kilometer bort har hon levt i skuggan av gränshandeln hela livet.

När hon var liten drev hennes föräldrar en klädbutik i Töcksfors, och fram tills att köpcentrumet öppnade 2005 drev hon själv en heminredningsbutik i närheten.

– Förr gick det mer åt båda hållen. Vi åkte till Norge och köpte smör och socker. I dag tror jag det bara är blöjor och bröd som är billigare i Norge. Utvecklingen har verkligen varit explosionsartad, säger Ingela Svensson, som också är fackligt förtroendevald i butiken.

Större än Mall of Scandinavia

Siffrorna talar också sitt tydliga språk. Gottebiten, Snus by Gottebiten och dess systerbolag Godisfabriken omsatte förra året närmare 1,6 miljarder. Bara Gottebiten med dess åtta butiker har i år sålt över 1 000 ton godis, eller cirka 70 fullastade lastbilar om man så vill. Av dessa har Töcksforsbutiken stått för 100 ton.

Ingela Svensson i förbutiken.

Gränshandeln som helhet fortsätter också att slå nya rekord. Enligt norska statistikbyrån SSB gränshandlade norrmännen för nära 17,3 miljarder svenska kronor mellan mars i fjol och mars i år.

I år tog dessutom Nordby Shoppingcenter i Strömstad cirka tio mil söder om Töcksfors över förstaplatsen från Mall of Scandinavia som Sveriges största köpcentrum räknat i omsättning.

– Norrmännen kallar det för Harryhandel, lite fulhandel så där, säger Ingela Svensson och fortsätter:

– Samtidigt är de väldigt trevliga, och har bra humor. En kund sa till mig häromveckan: ”Auf Wiedersehen. Det är engelsk och betyder traktor.” Det är sånt som gör det kul att jobba.

Sockerskatt väcker debatt

Men framgångarna har också väckt ont blod, inte minst inom godisindustrin i Norge som menar att gränshandeln riskerar att ta död på den inhemska produktionen.

Särskilt har röster höjts mot den norska sockerskatten, en skatt som funnits sedan 1981 men som höjdes förra året. Det har inneburit att skatten på ett kilo lösviktsgodis i Norge i dag är ungefär 35 kronor.

Godis var redan väldigt dyrt i Norge. Det har gått från jättedyrt till ännu lite mer jättedyrt.

Ingela Svensson, butiksanställd Gottebiten.

Men enligt Ingela Svensson är debatten om sockerskatten överdriven. Visst påverkar den, men inte så mycket som det i bland låter.

– Godis var redan väldigt dyrt i Norge. Det har gått från jättedyrt till ännu lite mer jättedyrt. När man läser om det låter det som att sockerskatten har förändrat allt, men vi har bara sett en liten skillnad.

Brist på bostäder och personal

I Töcksfors har man i stället annat i tankarna. Personalbristen till exempel. Att rekrytera personal är ett ständigt aber, säger butikschefen Thomas Pettersson. Och inne på köpcentrumet slåss butikerna om personalen.

Utan gränshandeln vore inte Töcksfors någonting menar butikschefen Thomas Pettersson.

Framförallt är det läget som ställer till det.

– Det är tio mil från Karlstad och hit. Vi har anställt mycket folk lokalt vilket är roligt. Vi har möjlighet att ge unga från trakten chansen. Men tyvärr räcker det inte.

För att locka fler anställda har man försökt rekrytera på norska sidan. I andra butiker har man också prövat att erbjuda bonusar, till exempel under sommarmånaderna för att få ihop scheman.

Bostadssituationen är riktigt illa, och lokaltrafiken ska vi inte tala om. Utan gränshandeln vore inte Töcksfors någonting. Man borde backa oss mer kan jag tycka

Thomas Pettersson, butikschef.

Bostadssituationen är riktigt illa, och lokaltrafiken ska vi inte tala om. Utan gränshandeln vore inte Töcksfors någonting. Man borde backa oss mer kan jag tycka

Även det har fått svalt mottagande. Thomas Pettersson skulle önska mer stöttning från politiskt håll.

– Bostadssituationen är riktigt illa, och lokaltrafiken ska vi inte tala om. Utan gränshandeln vore inte Töcksfors någonting. Man borde backa oss mer kan jag tycka.


Toppsäljare vid gränsen

Sjokoladefamilien

Luftfylld choklad i form av fåglar, ägg och kaniner. Tillverkaren gör även andra rödblå-klassiker som Smørbukk, Smash och Sjokoladekongler.

Sjokoladefamilien.

Crocodiller

De här orangea och svarta skumkrokodilerna är omåligt populära på andra sidan gränsen. Enligt en anställd på Gottebiten tillhör de butikens absolut mest sålda sötsaker.

Crocodiller.

Festpletter

Denna färggranna chokladskapelse är ytterligare en favorit bland norrmännen.

Festpletter.

13 ton lösviktsgodis såldes under påsken

Gottebiten består av åtta butiker i Charlottenberg, Långflon, Töcksfors och Strömstad, samt de fyra snusbutikerna Snus by Gottebiten. Moderbolaget Gottebiten En Gros AB driver också tolv butiker under namnet Godisfabriken.

Totalt omsatte butikerna nära 1,6 miljarder förra året. Antalet anställda varierar, men inom koncernen arbetar cirka 400 personer, varav 150 jobbar på Gottebiten och Snus by Gottebiten.

Halloween och jul utgör toppar, men mest drag är det under påskveckan. Senast sålde butiken i Töcksfors 13 ton lösviktsgodis under påsken.

Rekordhöga matpriser gynnar gränshandeln

17,3 miljarder SEK. Så mycket gränshandelsshoppade norrmännen för mellan mars i fjol och mars i år, enligt den norska statistikbyrån SSB. Det är en ökning med 8,3 procent jämfört med året innan. I den mätningen ingår dock inte den digitala gränshandeln.

Norska matpriser är de högsta i Europa. I fjol låg man 63 procent högre än genomsnittet i EU.

Källa: Statistisk sentralbyrå SSB