När coronapandemin slog till med full kraft i våras var Elgiganten snabba på att införa digitala kundmöten över video. Jenny Nordwall gick från att träffa kunderna i butiken i Täby till att snacka kök med folk från hela landet.

När jag träffar kunder i butik går man runt mycket och klämmer och känner på sakerna. Det är väldigt annorlunda när det blir digitalt

Jenny Nordwall

– När jag träffar kunder i butik går man runt mycket och klämmer och känner på sakerna. Det är väldigt annorlunda när det blir digitalt. Det är inte alla som har kamera på datorn så det kan vara svårt att se kundens reaktioner.

Live video stekhett i branschen

Redan i september förra året lanserade det svenska videobolaget Bambuser Live video shopping med kunder som NA-KD, Monki, Lyko och Caia Cosmetics. Nyligen kom siffror från  Bambuser där det står klart att företaget ökar sina nettointäkter under april till juni med 669 procent, där 80 procent kommer från Live video shopping, enligt E-handel.se. Med live video shopping kan kunderna kommentera, gilla och handla direkt under en videosändning. 

Även sökjätten Google testar just nu ett koncept för videoshopping i USA. 

Under coronapandemin har många företaget inom handeln fått tänka om för att locka kunder och flera satsar på personliga videomöten med säljare. Bland annat så ligger Kjell och Co i startgroparna för en liknande lösning som Elgiganten, enligt Market. 

Som kökssäljare hjälper Jenny Nordwall kunder att rita upp köken och välja hur de ska se ut. 

– Jag älskar att träffa människor och när jag visar kök träffas vi ofta flera gånger så man får en bra kontakt.

Digitalt här för att stanna

Men om man vill köpa en kaffebryggare eller tvättmaskin förstår jag att det är smidigt att kunna få en tid och säljarens fullständiga uppmärksamhet direkt från soffan

Jenny Nordwall

Hon tror att digitala kundmöten är här för att stanna även efter pandemin. Till exempel att man börjar med att träffa kunden en gång i butik och sedan tar kompletterande grejer online. 

– Som kökssäljare jobbar jag ju alltid med inbokade tider. Men om man vill köpa en kaffebryggare eller tvättmaskin förstår jag att det är smidigt att kunna få en tid och säljarens fullständiga uppmärksamhet direkt från soffan, i stället för att ta sig till en butik och ta en kölapp. 

Jenny Nordwall hoppas också att den äldre generationen ska ta till sig det digitala.

– Många äldre är lite rädda. Men det här är ju jättebra för de som har det lite jobbigt nu för att de är i riskgrupp och kanske inte kan ta sig till en butik. Vi hjälper dem med tekniken och att koppla upp.