Provrummens varande eller icke-varande under coronapandemin har varit en het potatis i många klädbutiker under våren och sommaren 2020.

Hur ska rummen städas, hur hålls avstånden i så små utrymmen, och på vilket sätt ska prövade kläder hanteras? Det är bara några av frågetecknen.

Skyddsstopp på H&M

På en H&M butik i norra Stockholm lade ett skyddsombud under sommaren ett skyddsstopp på verksamheten vid provrummen. Detta eftersom de regler man kommit överens om gällande skötseln av provrummen inte hade följts.

Avståndsmarkeringarna nonchalerades, och på grund av underbemanning var provrummen fulla med kunder. Dessutom sköttes inte städningen.

Att provrummen inte stängs kan också bero på att de utgör en konkurrensfördel gentemot e-handeln. Det finns ett tryck från kunderna att hålla dem öppna.

– När vi stängde provrummen blev det ramaskri. Detta trots att vi erbjuder 60 dagars öppet köp. Vi tvingades öppna dem igen, trots att vi inte vill hålla på med provade kläder nu, sade en anställd på Kappahl till Handelsnytt tidigare i våras.

Vi tvingades öppna dem igen, trots att vi inte vill hålla på med provade kläder nu

Kappahl-anställd

Men hur tänker då branschen själva gällande provrummen? Går det att ha dem öppna och ändå säkerställa tryggheten för personalen och kunderna?

Vi ställde frågan till Sveriges största modekedjor.

Kappahl – ”Beror på bemanningen”

–  Kappahl siktar på att ha fortsatt god service till våra kunder, samtidigt som vi anpassar verksamheten till omständigheterna och strävar efter tryggast möjliga miljö för både kunder och kollegor, säger Charlotte Högberg kommunikationschef på Kappahl.

Provrummen är därför öppna. Men andelen öppna rum och vilken service man har vid dem är olika i olika butiker. Vill man prova kläderna hemma har kedjan infört 30 dagars öppet köp.

Varner-Gruppen – ”Öppet överallt”

Koncernen meddelar via pressansvarige Julie Bragli Eckhardt  att man har samtliga provrum öppna i alla kedjor. I Varner-gruppen ingår butikskedjor som Cubus, Dressman, Carlings, Bikbok och Volt med flera.

H&M – ”Öppet där det är säkert”

Enligt H&M har flera åtgärder vidtagits för att undvika trängsel i butikerna. Tillfälligt stängda provrum har varit en av dem. Man har dock inte tagit något generellt beslut om att hålla alla stängda.

– Vi anpassar oss löpande efter situationen och erbjuder i nuläget våra kunder provrum i de butiker där förutsättningar finns för att samtidigt kunna säkerställa våra kunders och kollegors säkerhet, säger Johanna Behrer, presskontakt H&M Sverige.

Vi erbjuder i nuläget våra kunder provrum i de butiker där förutsättningar finns

Johanna Behrer, presskontakt på H&M

Lindex – ”Butikerna får avgöra”

Inom Lindex är det upp till varje butik att avgöra om provrummen kan vara öppna. Detta utifrån rådande personal- och kundsituation.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och upplyser våra kunder om att hålla avstånd i såväl våra provrum som övriga delar i butiken genom skyltar, golvmarkeringar och röstmeddelande i våra högtalare, säger Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex.

Indiska – ”Har stängt ett av tre provrum”

Indiska har tagit ett steg längre än flera av de andra kedjorna. Ett av tre provrum är stängda. Dessutom har alla butiker handsprit och handskar och snart även munskydd.

Vi stängt av ett av tre provrum för att säkra avstånden mellan provrummen samt tejpat avståndsmarkering utanför för att hjälpa kunderna att hålla avstånd

Cassandra Brunstedt, pressansvarig Indiska

– Vi stängt av ett av tre provrum för att säkra avstånden mellan provrummen samt tejpat avståndsmarkering utanför för att hjälpa kunderna att hålla avstånd i väntan på ledigt provrum. Personalen kontrollerar provrummen för att undvika smittorisk när kunderna står utanför och köar, säger Cassandra Brunstedt, pressansvarig på Indiska.

Brothers – ”Finns inga tecken på att provrummen sprider smitta”

Brothers meddelar att deras säkerhetsansvarige noga följer utvecklingen, men säger samtidigt att det inte framkommit någon information kring att just provrummen skulle bidra till smittspridning. Därför är de i dagsläget öppna.

– Skulle det komma annan information eller riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kring detta så kommer vi givetvis att följa dessa, säger Anna Berglund, pressansvarig på Brothers.

Gina Tricot – ”Håller öppet, men följer regler i övrigt”

En rad åtgärder har genomförts inom kedjan, dock så har ingen särskild insats gjorts vad gäller provrummen. De är fortsatt öppna.

– För att motverka smittspridning och skydda både personal och kunder så har vi informerat vår personal om att stanna hemma vid minsta symptom, vi har vi satt upp riktlinjer för hur många som får vistas i butiken samtidigt och vi har tagit fram golvmarkeringar för att påminna och hjälpa både kunder och personal att hålla avstånd, säger Anna Örneblad, pressansvarig på Gina Tricot.