Luiza från Sverige: Så var det att jobba på Amazon
De måste sortera 400 paket per timme och vet inte hur nästa jobbvecka ser ut. Svenska Luiza Dar berättar om arbetet som plockare på Amazons lager i brittiska Littlehampton.
– Även om det finns brister trivs jag bra på jobbet. Men jag är kluven till att de håller på att etablera sig i Sverige, säger Luzia Dar till Arbetet Global.
Hon har jobbat flera år inom handeln i Sverige och ser både för- och nackdelar med att den amerikanska e-handelsjätten nu laddar för en svensk lansering.
Hon gillar Amazons koncept med ett stort utbud och varor som är lätta att hitta på nätet. Hon jämför det med den kinesiska konkurrenten Wish som skickar varorna från Kina i stället för att bygga upp lager i Sverige och andra länder.
– Men risken är att Amazon konkurrerar ut små lokala företag, säger hon.
Andra nackdelar är de osäkra villkoren och ett uppskruvat tempo.
Varje timme ska Luiza Dar sortera 400 paket, ett paket var tionde sekund. Hon står vid en stor stålbur som paketen ramlar ned i. Hennes jobb är att scanna dem och fort skyffla ned dem i mindre säckar som körs till orter i södra England
De anställda som inte klarar tempot riskerar att få en varning.
Får bara tre varningar
Efter tre varningar ryker jobbet. Varningar delas även ut till de som slarvar med ansiktsmaskerna eller på annat sätt bryter mot reglerna.
Luiza Dar säger att även om det är pressat så är cheferna bra. Det bästa med jobbet är arbetskamraterna.
Det jag tycker är bra med företaget är att de ger alla en chans. Det spelar ingen roll vilken etnicitet eller ålder du har. Jag jobbar med folk som är från 18 till 60 år
Precis som de flesta andra på arbetsplatsen är hon anställd via ett bemanningsbolag (PMP).
Luiza Dar har ett så kallat nollavtal. Det innebär att hon inte är garanterad någon arbetstid alls. En gång i veckan får hon ett schema. Varje morgon får hon ett sms där hon måste bekräfta dagens pass.
Finns positiva saker
Om arbetsbördan minskar eller arbetsgivaren är missnöjd kan sms:en med jobberbjudanden plötsligt upphöra.
Hon jobbar natt och passen är oftast kring tio timmar och hon har en längre rast på en halvtimme varje natt.
Trots de tuffa villkoren tycker hon att det finns positiva saker med arbetsgivaren.
– Det jag tycker är bra med företaget är att de ger alla en chans. Det spelar ingen roll vilken etnicitet eller ålder du har. Jag jobbar med folk som är från 18 till 60 år. Det är väldigt lätt att få ett jobb.
– Men det är också därför de har utvecklat sitt varningssystem. Det är för att sålla ut de som företaget inte tycker är tillräckligt snabba.
Enligt henne är Amazons varningssystem orättvist och har stora brister.
Kollektiv bestraffning
Det finns ett moment av kollektiv bestraffning. Det jobb som hon utför som plockare är beroende av hur de som jobbat i ledet innan har presterat.
– Om de som lagt paketen i mina burar har gjort ett dåligt jobb och bara slängt ned paketen huller om buller så blir det mycket svårare för mig att hinna med. Då riskerar jag att åka på en varning.
Det finns också ett A- och ett B-lag på arbetsplatsen. De flesta jobbar för bemanningsbolaget med sämre villkor. Men de bästa har chans att bli anställda direkt av Amazon.
– För att bli det måste du visa att du är tillräckligt snabb. De som blir anställda där har betydligt bättre villkor än vi som jobbar för bemanningsbolaget.
Slarv ger varning
Luiza Dar började jobba för Amazon i maj. Då var coronarestriktionerna hårdare än i dag.
Företaget har tagit seriöst på risken för smittspridning.
I början på arbetspassen görs en feberkoll. De som har för hög kroppstemperatur måste gå hem. Cheferna håller också noggrann koll på att alla har det obligatoriska munskyddet och hålla en distans på två meter.
Den som slarvar riskerar att få en varning.
Coronapandemin har gjort att Amazons omsättning ökat i och med att fler har handlat via nätet. Arbetstempot blev därför högre och företaget betalade 20 kronor extra i timmen.
– Jag fick då motsvarande 145 kronor i timmen, jämfört med min vanliga lön på 122 kronor.
Hon säger att det är svårt för henne att bedöma vilka möjligheter fackliga organisationer har att organisera på arbetsplatsen.
– Jag känner inte till det brittiska systemet men har inte hört något om att de finns här.
Luiza Dar slutade jobba för Amazon förra veckan.
Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Handelsnytt och fem andra titlar ingår i LO Mediehus