Mitt under Amazons egna köpfest Prime day väljer det tyska facket Ver.di att ordna en endagsstrejk vid sex tyska Amazonlager.

Facket kräver höjda löner och förbättrad säkerhet kring coronaviruset. Men strejken är också en reaktion mot den senaste tidens uppgifter om antifackliga metoder och spioneri mot anställda.

Protest mot Facebook-övervakning

I en jobbannons efterlyste företaget i slutet på augusti en underrättelseanalytiker som bland annat skulle rapportera om ”den fara facklig organisering utgör för företaget”. Annonsen togs snabbt bort och förklarades av Amazon som ”ett misstag”.

Ny på jobbet

7 saker du bör veta om tjänstledighet

Frågor om jobbet

Till detta kommer en publicering i tidningen Vice som pekar på att företaget spionerar anställda i stängda Facebook-grupper.

– Amazonarbetare i Tyskland och över hela världen kämpar för bättre löner och vettiga arbetsvillkor. De kräver också sin rätt till privata konversationer och att kunna organisera sig online utan att ha storebror tittandes över axeln, säger Christy Hoffman, generalsekreterare på världsfacket Uni Global Union, i vilka Ver.di är medlemmar.

EU-parlamentariker kräver svar

Som en reaktion på uppgifterna om övervakning skrev 37 EU-parlamentariker i förra veckan ett öppet brev till Amazons vd Jeff Bezos. Bland de som undertecknande finns den svenska EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

”Riktar sig Amazons övervakning avsiktligt mot fackligt aktiva?

37 EU-parlamentariker i öppet brev till Amazons vd Jeff Bezos.

”Riktar sig Amazons övervakning avsiktligt mot fackligt aktiva? undrar parlamentarikerna i brevet.

Strejken i Tyskland pågår den 13–14 oktober och berör städerna Leipzig Bad Hersfeld, Rheinberg, Werne, Graben och Koblenz.

Amazon

Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och är i dag världens största e-handelsföretag med 45% av marknaden.

2018 blev Amazon det andra företaget någonsin efter Apple att värderas till över 1 biljon dollar (1 000 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 9 300 miljarder kronor).

Jeff Bezos har enligt affärstidningen Forbes en personlig förmögenhet på motsvarande omkring tusen miljarder kronor.

Källor: Wikipedia, Forbes, Daily Mirror