Nu är Amazons svenska sajt igång
År av spekulationer är över. I dag startade e-handelsjätten Amazon sin svenska hemsida. Men inte utan problem.
– Vi är glada över att slå upp dörrarna för Amazon.se och erbjuda svenska konsumenter ett urval på fler än 150 miljoner produkter, varav tiotusentals kommer från lokala svenska företag, säger Alex Ootes, vice president, European Expansion på Amazon, i ett uttalande i samband med lanseringen.
Amazon trycker också på sajtens breda urval av produkter. Totalt finns 30 kategorier, bland annat böcker, hemelektronik, sport- och fritid, verktyg, leksaker och barnprodukter. Man lyfter också fram de jobbtillfällen som Amazon skapat.
Små och mellanstora företag som säljer i Amazons butiker skapade enligt uppskattningar 1,6 miljoner jobb världen över
– Små och mellanstora företag som säljer i Amazons butiker skapade enligt uppskattningar 1,6 miljoner jobb världen över och vår förhoppning är att vi får se svenska företag frodas på samma sätt, säger Alex Ootes.
En mössa och väst kallas glassmaskin
Mottagandet för sajten har hittills under dagen varit något svalt. I sociala medier har skämten gått varma gällande dåliga svenska översättningar på produkter.
En mössa och väst kallas till exempel för glassmaskin. En träningströja för barn, pussel och ett duschdraperi ligger alla med ordet våldtäkt.
Det krävs inte många sökningar i nya svenska Amazon för att hitta mängder med rejält felaktiga beskrivningar.
Språkförbistringarna påverkar inte bara Amazon, utan även varumärkena som säljs via plattformen, säger Adela Vergara, digitalchef på mediebyrån AdOn till tidningen Resumé.
– Det krävs inte många sökningar i nya svenska Amazon för att hitta mängder med rejält felaktiga beskrivningar. Det kommer givetvis att åtgärdas med tiden men skapar på kort sikt stora utmaningar, säger hon.
Facket ska få Amazon att gå med på svenska förhållanden
Taffligt start eller inte. Från Handels sida är det arbetsmiljöfrågorna som är viktigast. Amazon har länge kritiserats för dåliga arbetsvillkor, motstånd mot facket och vägran att teckna kollektivavtal.
– Jag har hört vittnesmål om hur Amazonanställda känner sig behandlade som robotar och tvingas kissa i en pet-flaska för att de inte hinner gå på toa, har Handels ordförande Linda Palmetzhofer sagt till Handelsnytt.
Handels pekar dock på att man tidigare lyckats få internationella jättar att anpassa sig till svenska förhållanden, däribland japanska modekedjan Uniqlo 2018.
Ett annat exempel är leksaksföretaget Toys R Us som man tecknade kollektivavtal med 1995 efter en tre månader lång strejk.
Detta är Amazon
Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och är i dag världens största e-handelsföretag med 45% av marknaden.
2018 blev Amazon det andra företaget någonsin efter Apple att värderas till över 1 biljon dollar (1 000 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 9 300 miljarder kronor).
Jeff Bezos har enligt affärstidningen Forbes en personlig förmögenhet på motsvarande omkring tusen miljarder kronor.
Källor: Wikipedia, Forbes, Daily Mirror