Vid 13-tiden på måndagen hade förhandlingarna ännu inte lett fram till nya avtal för anställda i butiker och lager.

– Vi hade hoppats vara klara nu, men det dröjer. Förhandlarna har paus just nu. De ska träffas igen senare i dag, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Han bekräftar att minst två viktiga avtalsfrågor ännu inte fått sin lösning i förhandlingarna.

En är låglönesatsningen som tolv av fjorton LO-förbund har enats om. Facken kräver högre procentuella löneökningar där det finns anställda som har en heltidslön under 26 100 kronor per månad. Enligt Handels har 79 procent av detaljhandelns anställda i dag lön under den nivån. Butiksanställda har med andra ord mycket att vinna på en konsekvent tillämpning av låglönesatsningen. De får då procentuellt högre lönelyft än de 5,4 procent på 29 månader som industrins parter enades om i helgen. Arbetsgivarnas centralorganisation Svenskt Näringsliv har sagt att inget avtal får överstiga märket i procent. Handels backas här upp av elva andra LO-förbund som är beredda att stötta i en eventuell konflikt.

En annan tvistefråga är trygga jobb. Handels kräver bland annat begränsning av arbetsgivarnas möjlighet att använda visstidsanställningar.

– Den frågan driver Handels enskilt, men flera förbund har intresse av att den får en lösning, säger Fritjof Carlsson-Brandt och nämner Kommunal samt Hotell- och restaurangfacket.

Handels förbundsstyrelse hålls under måndagen underrättad om förhandlingsläget. Det är förbundsstyrelsen som tar ställning till ett avtalsförslag – eller beslutar om stridsåtgärder som strejk.

Fakta: Lönenivån i butiker och lager

I detaljhandeln (butiksanställda) är snittlönen 25 448 kr/mån.
79 procent av de anställda har heltidslön under 26 100 kr/mån.

I lager och e-handel är snittlönen 27 553 kr/mån.
39 procent av de anställda har lön under 26 100 kr.

Branscher och arbetsplatser där det finns anställda med lön under 26 100 kr ska få en större procentuell lönepott, enligt LO-förbundens samordnade krav.

Källa: Handels/LO