– Det är många som är missnöjda med arbetskläderna, de andas inte och gör att man svettas och får skavsår i byxlinningen och i sömmar och i nacken av skjortan. Sedan är det en handfull anställda som har stora problem, det handlar om intimbesvär, främst hos kvinnor, säger Mona Aowad, skyddsombud på City Gross Boländerna i Uppsala.

Kunde inte sitta ner

I ett fall har en anställd haft så ont att personen inte kunnat sitta ner i kassan utan varit tvungen att stå upp och jobba.

Mona Aowad har under en längre tid uppmärksammat arbetsgivaren på problemen och de har köpt in andra byxor vid två omgångar. Men även dessa bestod av syntetmaterial så det gjorde ingen större skillnad.

Arbetsgivaren kräver läkarintyg

Arbetsgivaren har krävt att de som vill ha andra byxor ska visa upp läkarintyg. Nu har Mona Aowad anmält City Gross till Arbetsmiljöverket.

– Nu har vi haft möte med Arbetsmiljöverket och det finns olika idéer på lösningar, så jag hoppas på det. Till dess har jag på mig mina privata byxor på jobbet, säger hon.

City Gross vill inte kommentera

Handelsnytt har sökt City Gross. Butikschefen vill inte svara på frågor utan hänvisar till kommunikationsavdelningen. Där får vi inga svar på varför företaget kräver läkarintyg, varför problemet pågått så länge eller hur de jobbar generellt med att ta fram arbetskläder.

”Jag kan säga att vi arbetar efter våra uppsatta rutiner för arbetskläder, men vi kommenterar inte pågående ärenden”, skriver Rebecca Victor, PR- och kommunikationsspecialist.