Få av handelns byggnader hör till arkitekturens pärlor. Att rita köpcentrum var inte prestigefullt när Fredrik Elsner på 1990-talet grundade arkitektkontor tillsammans med en kollega.

– Det ansågs fult att jobba för Mammon. Men jag tycker det är synd om en så viktig del av samhället inte får den omsorg den förtjänar.

Mångsidig framtid

I vår tid när e-handeln tar över och konsumismen ifrågasätts är det vanskligt att satsa på byggnadskomplex som är ensidigt inriktade på butikshandel. Framtiden är mer mångsidig, hävdar Fredrik Elsner.

– Vi ska väl inte bara shoppa? Vi vill skapa stadsmiljöer som är generella och kan ställas om efter behov. De är kontaktpunkter där man blandar handel, service, kultur och bostäder.

Folklivets återkomst

Som exempel pekar han på Liljeholmstorget i Stockholm. I ett framtidsprojekt kompletteras butiksgallerian från 2009 med hotell, restauranger, vård, kultur, kontor och lägenheter samtidigt som man öppnar upp mot grönområde och sjöstrand. 

Efter pandemin då många jobbat hemma och handlat på distans spår Fredrik Elsner ett uppsving för folklivet i stadskärnorna, vilket kommer att märkas i byggande och handel.

– Jag tror på en återkomst för möten i verkliga livet.