Underklädskedjan Twilfit by change filmade personal och kunder – utan att informera
Utan att informera filmade underklädeskedjan Twilfit by change personal och kunder. Livesändningen gick till ett kundräknarbolag i Polen. Handels i Göteborg har nu anmält övervakningen till Integritetsskyddsmyndigheten.
”Efter lite grävande kom det fram att det är en live feed- kamera i taket som ser alla som kommer in i butiken. Feeden går sedan till annat land i Europa, Polen. Där sitter människor och tittar på detta. Ingen är informerad om kamerorna, varken kund eller personal.”
Så står det i en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten mot underklädeskedjan Twilfit by change. Den som skrivit anmälan är Tony Karlstedt, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels i Göteborg.
– Det känns lite olustigt, om man ska uttrycka sig diplomatiskt. Personalen tycker att det är otrevligt, med tanke på att en livesändning är i gång, att arbetsgivaren inte ens talat om det för dem, säger Tony Karlstedt.
Kundräknare i taket
Det började med att han fick in ett ärende om anställda på underklädeskedjans butik i Göteborg. Under sina arbetsdagar hade de gått vid sidan av de så kallade larmbågarna i butiken.
De visste att det satt en kundräknare ovanför i taket. Och ville undvika att bidra till missvisande statistik. Att räknas som kunder, helt enkelt.
Men så fick de höra från arbetsgivaren att det där inte var något problem. De kunde se skillnad på kunder och anställda.
– Då började de undra, hur fasiken kan de se skillnad på det? säger Tony Karlstedt.
På något sätt fick de i butiken nys om det polska bolaget. Någon hörde av sig till bolaget med frågor och fick bekräftat vad som pågick. Personal i Polen satt och tittade och registrerade vilka som kom och gick i butiken, enligt Tony Karlstedt.
Tittat på kameror i Polen
Arbetet har också tagit del av skriftväxling där det polska bolaget själva säger att de tittat på kameror live. Då har det handlat om att reda ut om räkningen av kunder stämmer.
Tony Karlstedt tog kontakt med Twilfit by changes personalansvariga. Frågade efter vilken kameramodell som användes, vad syftet var. Bakgrunden.
– Det hände ingenting och de hade allsköns bortförklaringar och då tröttnade jag. Då sa jag: eftersom du inte återkopplar så gör jag en anmälan till IMY.
IMY står för Integritetsskyddsmyndigheten och är den myndighet som hanterar anmälningar om att reglerna om kameraövervakning inte följts.
Tony Karlstedt har samtidigt kallat till MBL-förhandling, något som ska ske inför att kameror sätts upp. De anställda har också rätt att få veta syftet med övervakningen. På sikt kan det bli nödvändigt att larma Arbetsmiljöverket, berättar Tony Karlstedt.
– Så här gör man bara inte, säger han.
Twilfit: ”Ingen övervakning”
Ulrika Borg, HR Business partner på Twilfit by Change, säger att det absolut inte handlar om någon övervakning av anställda och kunder.
Utan att kameran är en kundräknare som sitter en meter innanför entrén. Hon tillägger att om någon tittar på kamerasändningen så kan man se personer, men att tekniken gör att det inte behövs.
– Ingen personal eller kund är övervakad och inget spelas in. Och ingen har tillgång till någonting.
– Däremot visste vi inte att vi måste ha en skylt. Det går en ”live feed” till företaget som har hand om kundräknarna som ger oss information om antalet kunder/timme/dag. Vi har beställt skylt och kommer att sätta upp den omgående, säger Ulrika Borg.
Har ni använt kameror i fler av era butiker?
– Vi har det i någon till butik, ja.
”Ingen räknar kunder”
Ulrika Borg säger att hon ska kolla upp vilken butik det är. Hon betonar att hon eller andra på Twilfit by Change inte har tillgång till det som filmas.
– Det är ingen som sitter och räknar kunder. Utan det är ett system som bara gör en registrering varje gång någon går in. Det är den senaste tekniken. Men jag kan inte så mycket om hur systemet är uppbygt. Men jag kan ta fram mer information.