Nylands järn – en butik det svänger om
En liten järnaffär och dess personal står i centrum för Ådalens eget kultband. Det svänger om Nylands järn!
Nylands järnhandel hade huserat i träkåken vid Ångermanälven i över hundra år när butiken fick en ny granne. Det pampiga tingshuset strax intill köptes år 2000 av tonsättaren Fredrik Högberg, som tänkte omvandla det till bostad med kontor, musikstudio och bastu. Gissa om han behövde byggmaterial!
– Fredrik sprang här mest varje dag och köpte grejer och bad om råd. Vi blev snabbt goda grannar, säger järnhandlaren Per Hallin som på den tiden drev butiken tillsammans med kompanjonen Harry Laurila.
Radioprogram
Två år senare gjorde Fredrik Högberg ett radioprogram i P2 som spelades in i järnaffären och innehöll låten ”Harry på Nylands Järn”. Den gavs ut på cd och sålde snabbt 1 000 ex i den egna butiken.
Debutplattan rymmer också ”Jag känner Harry och Per”, som antyder kulturkrocken mellan nattsuddande rockmusiker och morgonpigga järnhandlare: ”Kommer hem på morgonen, järnaffärn har öppet än…”
– Vår arbetsdag börjar senare men kan vara i fjorton timmar. När Per och Harry insåg det slutade dom tuta utanför huset på förmiddagarna, säger Fredrik Högberg som för dagen besöker butiken i sällskap med musikerkollegorna Ubbe Byström och Peter Edlund.
Låt om inventering
På den vägen har det fortsatt. Sedan 20 år tillbaka är Nylands Järn inte bara en butik utan också ett kultförklarat ”musikkollektiv” som hörs ofta i Radio Västernorrland och gör 30 spelningar om året.
Flera låtar kretsar kring butiksarbetet, till exempel ”Inventering Nylands Järn”. Den beskriver hur personalen räknar skruv, bult och verktyg alltmedan Harry fixar till protokollet ”när Per tittar bort och revisorn är på lunch”.
– Jo det är ungefär så det går till, intygar Evert Strindin som är anställd i butiken sedan 40 år och har gått ner på halvtid efter fyllda 65.
Everts bror och arbetskamrat Einer figurerar i ett par låttexter, liksom pensionerade kollegan Kjell Melin.
– Kjell är min farbror, sjunger dom om honom? Roligt! säger Nylandsbon Leif Melin.
Han besöker järnaffären för att köpa gipsskruv samtidigt som Fredrik, Ubbe och Peter river av ”Vi simmar över älven” på gitarr, klotgrill och en pall Ahlgrens träskruv.
Romantiskt
I framtida låtar kommer yngre medarbetare att skrivas in, avslöjar Fredrik Högberg. Han fnular just nu på en sång om hur säljaren Våglund skyller ifrån sig när det fattas pengar i kassan: ”Det var inte jag!”
– Vem som helst kan väl slå fel nån gång, ler butikens VVS-expert Fredrik Våglund bakom kassan där rockbandets cd-skivor exponeras mellan kraftiga hänglås och förkromade beslag. Han ser fram emot att få en egen låt, även om porträttet inte blir enbart smickrande.
Helhetsbilden som musikkollektivet ger av butiksjobbet är ändå positiv. I sånger som ”I believe in järnaffär” framställs det skämtsamt men ömsint i romantiskt skimmer.
Turistmål
Butiksmedarbetarna är vana att förväxlas med rockstjärnorna.
– Många turister som besökt whiskyfabriken stannar till för att se affären och träffa oss. Vi får ofta förklara att det inte är vi själva som spelar, säger Per Hallin.
Han pekar mot fönstret till höger om färgburkarna, där den som lyckas tränga sig förbi Webergrillarna har vidunderlig utsikt över Ångermanälven som just här vidgar sig till en havsvik. På stranden mittemot skymtar traktens andra turistattraktion, Höga kustens destilleri. Deras produkter går att beställa i järnaffären som är ombud för Systembolaget.
Värdefullt
Reklamvärdet som bandet ger butiken är betydande. ”Där har jag tjugo procent” sjunger Fredrik Högberg i en låt. Förutom rejäl rabatt på byggmaterial har det hänt att företaget sponsrat musikkollektivets spelningar.
Den nästan mytiska atmosfär som järnaffären fått genom musiken bidrar till att företaget kan vara kvar i den lilla byn, trots konkurrens av XL Bygg på samma ort.
När kompanjonen Harry lämnade firman 2017 var det systerbutiken i centralorten Kramfors som fick stänga medan Nylands järnhandel blev kvar. Musikernas avskedshälsning blev dängan ”Harrys ande vilar tungt över Nyland”.
Kärleksfull kritik
Glesbygdens problematik är ett kärt ämne i deras låtar. ”Det är underbart att gnälla litegrann” berör hur lokala butiker tappar kunder till den stora handelsplatsen utanför Sundsvall: ”Man vill ju va’ lojal men har inga samvetskval, när bilen går mot Birsta omigen.”
– Vi vill bidra till samhällsdebatten med kärleksfull kritik, förklarar Fredrik Högberg.
Ett lustfyllt debattinlägg om avfolkningen har blivit en av deras största hits: ”Vi måste ligga mera”. Gnällspikar som dragit söderut häcklas i den smäktande Leornard Cohen-tolkningen ”Här i Kramfors”.
Kaxigare än Bowie
Ångermanlänningar i förskingringen har Nylands Järn chans att nå genom den jubileumskonsert på Cirkus i Stockholm som bandet repar inför vid tiden för Handelsnytts besök. Det är deras första spelning i huvudstaden och kanske en chans till ett större genombrott efter 20 år som lokalkändisar i Västernorrland. Vill de det?
Tja… Fredrik Högberg tvekar. Hans yrke är tonsättare av symfonisk musik som opera och balett. Nylands Järn är ett kul hobbyprojekt för honom och övriga åtta bandmedlemmar, fastän flera av dem också är proffsmusiker.
– En gång tackade vi nej till Bingolotto – för att visa oss kaxigare än David Bowie! Fast skulle dom ringa i dag från Allsång på Skansen… visst!
Att bli rockstjärnor på riktigt skulle möjligen skorra falskt mot det jordnära glesbygdsliv som sedan två decennier är hjärtat i rocklyriken från Nylands Järn. Den som i kontrast till rastlös lyckojakt i storstaden hyllar butiken vid älven och dess trotjänare:
”Vi stannar kvar precis där vi är, vi fortsätter jobba i vår järnaffär!”
Nylands järnhandel
Byn Nyland har 800 invånare och ligger vid Ångermanälvens mynning norr om Kramfors.
Nylands järnhandel har funnits på samma plats sedan slutet av 1800-talet. Närmsta granne är gamla tingshuset.
Butiken ingår i dag i kedjan Bolist och har tio anställda, varav åtta på heltid.
Företaget omsätter cirka 25 miljoner kronor per år.
Förutom till privatkunder levererar butiken materiel till industriföretag och byggfirmor.
I Nyland finns också konkurrerande bygghandeln XL Bygg.
Musikkollektivet Nylands Järn
Grundades 2002 av Fredrik Högberg, som till vardags är tonsättare av opera, balett och orkestermusik.
Musikkollektivet har gett ut en rad album på Högbergs bolag Tingshuset Musik. De har sålt 25 000 skivor.
Har i dag nio medlemmar. Förstärks vid extra festliga tillfällen med fyra blåsmusiker.
Gör cirka 30 spelningar per år, främst på sommarhalvåret i Ådalen med omnejd.
En årlig höjdpunkt är ”Rockbåt 47” i slutet av juli då bandet spelar på en båt som lägger till vid hamnar och bryggor längs Ångermanälven.