Vilka butikslåtar gillar du, och vilka står du inte ut med? På Handelsnytts Spotify-lista finns alla sorter.

Flört i kassan

”Snabbköpskassörskan i kvarteret där jag bor…” Hand upp alla butiksanställda som blivit flörtade med / trakasserade av landsplågan från 1985. Upphovsmannen var okänd i 17 år tills Tomas Ledin erkände dådet. Flörtpotential har också Han jobbar i affärElsas lilla butik – och tangon som är både anställningsintervju och frieri: Fritjof och Carmencita.

Dålig stämning

Det är nog inte så många omsjungna butikskedjor som inkluderar låtarna om dem i sina egna spellistor. Fast Konsum och Ikea kommer betydligt lindrigare undan än Åhléns, H&M och Dressmann. En stor galleria i Solna hotade rent av att stämma punkbandet Västerbron för låten Mall av Skandinavien. För säkerhets skull döptes sången om till Vilse i varuhuset.

Populär destination

Ett lågprisvaruhus i inre Halland utövar en alldeles särskild lockelse på Sveriges låtskrivare. I vår listas hela åtta sånger om Ullared går två inslag igen: lustfylld uppräkning av Gekås digra sortiment, och reflektion kring könsskillnader i inställningen till att handla där. Roligast och mest imponerande är Kvartetten DEO:s tungvrickande barbershop.

Kritiskt perspektiv

Musikkollektivet Nylands järn är ganska ensamma om att sjunga ur butiksanställdas eget perspektiv. Desto oftare används butiken för tonsatt konsumtionskritik. ”Det är snabbköpets metoder som är skuld till snatteri”, sjöng Bengt Sändh 1969. I dag är punk-ilskan skönast i Birsta Shitty – och mest missriktad i Jag hatar folk som jobbar i musikaffär.

Kärleksnästet

Butiken har varit en populär scen för kärlekshistorier alltsedan Mauro Scocco trånade efter Sarah utanför 7-eleven – där även Vier Brillen haft ett kärleksmöte. Anna Järvinens hjärta åker i diket bland kaffe och flingpaket. Vackrast sjunger Stefan Sundström om när Sabina försvann i snabbkön. Rejält 70-talssnuskig är Robert BrobergSnabbköpsbutiken.

Lyssna på låtarna via Spotify här