Dollarstore anmält: ”Ett direkt olämpligt sätt att arbeta på”
Personalen på Dollarstore använde kundvagnar för att plocka varor och arbetsgivaren skulle behöva ta in experthjälp för att få ordning på arbetsmiljön. Det menar Handels regionala skyddsombud som har vänt sig till Arbetsmiljöverket.
Det handlar om tre av Dollarstores butiker i Stockholm. Ombudsmannen och regionala skyddsombudet Emma Lindqvist gjorde i våras ett besök för att titta närmare på den fysiska arbetsmiljön.
Fokus var främst belastningsergonomi, som är temat för hela Handels arbetsmiljöarbete under året. Då fick hon veta att personalen plockade varor med hjälp av kundvagnar.
– Det är väldigt jobbigt att arbeta så och jag ser det som direkt olämpligt. Man måste böja sig ner i vagnen och sedan sträcka sig för att ställa upp varorna. Bålen vrids på ett väldigt olämpligt sätt. Och det i flera timmar, återkommande under arbetsdagen.
– Det blir en belastning som påverkar kroppen på ett väldigt dåligt sätt, säger Emma Lindqvist.
Kostsamt med arbetsskador och frånvaro
Hon har satt ihop en lista med åtgärder som hon anser att Dollarstore behöver göra för att arbetsmiljön ska bli bättre. Förutom att sluta använda kundvagnar vid varuplockning måste arbetsgivaren undersöka om de anställda utför arbete som innebär risk för bland annat belastningsskador.
Företaget behöver också ta in expertis på arbetsmiljöområdet, exempelvis en belastningsergonom.
– Arbetsskador och sjukfrånvaro är kostsamt, både för den anställde och arbetsgivaren. Om man tar in en belastningsergonom så får butikscheferna bättre möjligheter att göra rätt.
– Min bedömning är att de inte har tillräckligt mycket kunskap.
Dollarstore har inte gjort tillräckligt
Emma Lindqvist framförde först sina krav vid ett möte och gick sedan vidare med en formell begäran om åtgärd, en så kallad 6:6a. Hon menar att Dollarstore har gjort en del för att tillgodose kraven, men inte tillräckligt, och har därför kopplat in Arbetsmiljöverket.
I början av sommaren gjorde verket en inspektion och snart kommer ett beslut om vilka krav som eventuellt ställs på Dollarstore.
Catja Lövstrand, HR-generalist på Dollarstore, skriver i ett mejl till Handelsnytt att ”detta är en pågående dialog vi har tillsammans med Handelsanställdas fackförbund och Arbetsmiljöverket och alltså inget vi kommer att kommentera”.
Dollarstore – omsätter miljarder
Lågpriskedjan Dollarstore grundades 1999 av Peter Ahlberg och har i dag omkring 118 varuhus i Sverige. Förra året omsatte kedjan ungefär 3,7 miljarder kronor.
Grundaren, Peter Ahlberg, var vd fram till 2017. Han är fortfarande ägare och ordförande i styrelsen. Där sitter också hans tre döttrar.
Peter Ahlberg har gjort sig känd i medierna för olika utspel. Till exempel skrev han ett internt brev till alla anställda där han hånade jämställdheten. Han är också dömd för misshandel efter att ha slagit en anställd i en Dollarstore-butik.
Dollarstore har även tidigare fått kritik för brister i arbetsmiljön, något som Handelsnytt rapporterat om i flera artiklar.
Källor: GöteborgsPosten, Handelsnytt