Klockan tolv på söndagen kliver Jonas Wollin, diakon i Hyllie församling i Malmö, in på Emporia. Han ska till kriscentrumet som upprättats på plan tre. Men han hinner aldrig dit. En anställd springer ut från butiken och ber honom komma. Hen har känt igen diakonskjortan och behöver någon att prata med.

– Jag blev helt överrumplad. Det var så många som behövde hjälp. Nöden var så stor. Många kommer behöva professionell hjälp under en längre tid.

Lyssnar och bekräftar känslorna

Jonas Wollin lyssnar på anställda som inte kan sluta gråta när de berättar. Sitter bredvid dem som fortfarande skakar av chocken.

Han pratar med en skärrad 16-åring som jobbat ensam i butiken när mordet skedde. Han lyssnar och bekräftar deras känslor. Så här nära inpå ett trauma är det vad som behövs.

Läkningen kan komma först senare. En anställd han talar med får plötsligt en skrattattack. 

Diakonen Jonas Wollin.

– Det finns ingen rätt reaktion på en kris. Alla reagerar olika. Skrattattacker är vanligt. Att inte vilja prata alls utan bara jobba på är också en vanlig reaktion. 

Flera anställda berättar hur de fokuserat på att hjälpa kunderna. Hur de tillsammans gömt sig i fikarummet. Hur paniken kommit. Om det är en galning som går från butik till butik och skjuter, vart ska de ta vägen? Kommer de att klara sig? 

Mordet på Emporia – detta har hänt

På fredagseftermiddagen sköt en 15-åring ihjäl en 31-årig man inne på köpcentret Emporia i Malmö. En förbipasserande kvinna träffades också och hon är svårt skadad. 

Den döde mannen har kopplingar till den kriminella gängmiljön i Malmö. Den skadade kvinnan är en 39-årig turist från Norge. 

Skjutningen skedde strax efter klockan 17 precis utanför klädbutiken Zara på plan två. Mindre än en halvtimme senare greps en 15-årig pojke. Han har erkänt och är nu häktad, misstänkt för mord och mordförsök. 

Efter dödsskjutningen stängdes Emporia och höll stängt även under lördagen. Sedan i söndags har köpcentret öppet som vanligt. 

Butikspersonal och kunder har fått krisstöd via Malmö stad, som samarbetar med bland andra Svenska kyrkan.

Under ett av samtalen hörs plötsligt en smäll från en av köpcentrumets gångar. Någon har tappat sina väskor. Ljudet får en anställd att skrikande springa mot personalrummet. 

– Hon trodde att det var en ny skjutning. Att det hände igen, säger Jonas Wollin.

Stor skillnad i hur arbetsgivare stöttar

Han slås av hur olika hjälp de anställda fått av sina arbetsgivare. Några hade fått hjälp direkt. Rutiner med krisstöd hade kickat in omgående. Andra hade lämnats vind för våg. Någon anställd hade fått höra något i stil med att ”Det var tur att vi inte blev rånade när du sprang ifrån butiken.”

– Många hade frågor om vad som gäller, kan de tänka på sig själva som privatpersoner eller måste de i första hand ta hand om butiken och kunderna. 

Klockan blir åtta på söndagskvällen och Emporia stänger. I åtta timmar har Jonas Wollin pratat oavbrutet med människor som jobbar i någon av köpcentrumets hundratals butiker. Något besök på plan tre hanns aldrig med.

Att tänka på vid en attack mot butiken

Råd till anställda:

Kräv att arbetsgivaren ger dig professionell hjälp.

Råd till arbetsgivare:

Se till att rutiner finns och professionell hjälp ges.

Gör övningar inför en eventuell skjutning eller attack så anställda vet vad som gäller och är förberedda.