Annelie Karlsson återgick förra veckan till sitt jobb som ombudsman på Handels i Kristianstad efter tolv år som riksdagsledamot. De senaste fyra åren var hon gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Nu har hon nominerats att ta plats i Handels högsta ledning, förbundsstyrelsens verkställande utskott (VU). Där är en post ledig efter Handels förste vice ordförande Elisabeth Brandt Ygeman som från oktober är ny kanslichef på LO.

Värdefull erfarenhet

Annelie Karlsson anser att hennes erfarenhet från riksdagen kan vara värdefull om hon väljs in i Handels ledning.

– Kanske extra mycket från mina år som gruppledare, säger hon.

Hon brinner för att blåsa nytt liv i facklig-politisk samverkan, det vill säga relationerna mellan facket och socialdemokratin.

– Vi har låtit stigarna mellan politiken och det fackliga växa igen. Nu behöver vi trampa upp dem igen från båda håll.

Vad betyder det för fackets påverkansarbete att vi ser ut att få en borgerlig regering med stöd av SD?

– Borgerlig politik har traditionellt inte gynnat Handels medlemsgrupper. SD har lagt förslag som direkt motarbetar oss, till exempel attackerna på regelverket för skyddsombud. Ännu vet vi inte hur regeringens politik kommer att se ut, men det lär krävas hårt arbete för att driva våra medlemmars frågor i debatten.

Posten som andre vice ordförande

Fyllnadsvalet till VU görs av Handels förbundsråd den 9 november. Enligt stadgarna tas den lediga posten som förste vice ordförande över av nuvarande andre vice ordförande Martin Nyberg. Fyllnadsvalet som Annelie Karlsson kandiderar till gäller posten som andre vice ordförande.