När min mor började jobba kunde mina föräldrar spara ihop till en begagnad husvagn till familjen. Det är ett minne jag bär med mig. Mors stolthet över att kunna bidra. Hon var en del av den kvinnovåg som i slutet av 60- och i början av 70-talet intog arbetsmarknaden. 

Själv var jag tonåring som mest såg fram emot att börja min första praktik på Kappahl. Praktiken övergick i jobb och där på Kappahl i Kristianstad fortsatte jag arbeta i många år. Jag, min syster och min mor tjänade egna pengar. Det betydde otroligt mycket för familjens samlade inkomster att fler än far bidrog ekonomiskt.

Knäckfrågor

Vrider vi fram tiden till idag så har mycket förändrats på arbetsmarknaden. Mycket till det bättre. Frågor som rör arbetsmiljö, semester och löneutveckling är mer reglerade än förr. En del annat har ännu inte nått sin fulla potential. 

För mig som socialdemokrat är det några knäckfrågor som uppehåller mig politiskt när jag jämför arbetar- och tjänstemannayrken. Skillnaden i arbetstid mellan arbetare och tjänstemän har aldrig varit större än nu – och det är arbetarkvinnor som drar det kortaste strået. Bland arbetarkvinnor var det så många som hälften som arbetade deltid förra året. Bland kvinnor i tjänstemannayrken är motsvarande siffra var fjärde.

Deltidsarbetet får betydelse för hur stor pensionen blir och vilken ersättning man får ifall man blir sjuk. Som jag ser det finns det därför två viktiga frågor för oss socialdemokrater att ta oss an. 

Pensionerna ska höjas mer

Den första är pensionerna. Nu i september kommer pensionsreformer som underlättar vardagen för pensionerade butiksanställda att få en schysstare pension efter ett långt arbetsliv, med 5 000 kronor mer om året i plånboken efter skatt. Men vi är inte nöjda, pensionerna är för låga och ska höjas mer. Vi socialdemokrater menar att pensionsavgiften måste höjas – de som slitit ett helt yrkesliv har rätt till en rimlig pension.

Tryggare sjukförsäkring

Den andra är sjukförsäkringen. Pandemin har faktiskt gjort det politiskt lättare att tala om förändringar i sjukförsäkringen. Hittills har de flesta partier inte alls varit öppna för detta. Nu finns en förståelse för behovet av lättnader i reglerna som är större än på länge. Det välkomnar vi socialdemokrater och vill göra det bästa av. Sjukförsäkringen blir tryggare. Den kritiserade 180-dagarsgränsen har ändrats och arbetet med stöd och rehabilitering har förstärkts. Viktiga steg har tagits och tas.

Det är på den här inslagna vägen som vi socialdemokrater ska fortsätta vårt arbete. Om ett år är det val och då förväntar sig väljare att vi tar ansvar för vanligt folks trygghet. Vi är redo att fortsätta stärka välfärden, förbättra våra trygghetssystem så att de fungerar vid sjukdom och arbetslöshet och driva på för höjda pensioner.