Söder Sportfiske valde under måndagen att gå med i Svensk Handel och slapp på så sätt undan den varslade strejken på sitt lager under Black week.

Medlemskap i Svensk Handel leder automatiskt till kollektivavtal med Handels. Det betyder att både butiken och lagret kommer omfattas av kollektivavtal. Detaljhandelsavtalet för butiken respektive lager- och e-handelsavtalet för lagret.

– Det känns som julafton för våra medlemmar. De har väntat i fem månader på det här, säger Handels ombudsmann Fredrik Ståhlberg som förhandlat med företaget.

Nu får personalen högre löner

Kollektivavtalen kommer att aktiveras i två etapper. Från och med första december gäller kollektivavtalens löner och ersättningar för de anställda.

Resten av kollektivavtalens delar kommer första januari, då Söder Sportfiske inte har praktiska möjligheter och resurser att hinna ändra scheman med mera till december.

Den första, omedelbara skillnaden som kommer att märkas är lönerna.

– Flera anställda har i dag lägre lön än den kollektivavtalade minimilönen. Så en hel del i personalen kommer få sina löner lyfta, säger Fredrik Ståhlberg.

Ovanligt med strejkvarsel

Genom kollektivavtalet säkrar de anställda sina villkor.

– Med ett kollektivavtal kan inte arbetsgivaren strunta i att betala ob eller köpa arbetskläder om den vill. Den är skyldig att göra det. Nu finns garantier. Det är egentligen det som är det viktiga med kollektivavtal, säger Fredrik Ståhlberg.

Handels ombudsmän möter många företag utan kollektivavtal. Oftast brukar det räcka med ett första möte eller en första förhandling för att få arbetsgivarna att teckna kollektivavtal.

Det är ovanligt att behöva gå så långt att lägga ett varsel om strejk som för Söder Sportfiske.

– Jag tror inte att de hade gått med i Svensk Handel och tecknat kollektivavtal om vi inte hade agerat. Det krävdes en aktiv åtgärd från vår sida, säger Fredrik Ståhlberg.

Söder Sportfiske: ”Vi anpassar oss”

Söder Sportfiskes tillförordnade vd Jonas Franzén säger i ett pressmeddelande att ”frihetsgraderna som finns utanför ett kollektivavtal” har varit viktiga för Söder Sportfiske för att rekrytera och bygga upp sitt fiskepassionerade team på det sätt de velat.

– I den viktiga diskussion som uppkommit har det dock blivit tydligt för oss att ett kollektivavtal är något som stora delar av vår lagerpersonal värderar högt, inte minst i den oroliga omvärld som vi befinner oss i just nu.

Vi anpassar oss således efter situationen och fokuserar nu på att optimera verksamheten utifrån dessa nya förutsättningar.

Söder Sportfiske AB

Söder Sportfiske grundades år 2005 och är idag ett av de ledande företagen inom försäljning av sportfiskeutrustning i Sverige. Företaget har en fysisk butik i södra Stockholm och e-handel på sportfiskeprylar.se. De senaste åren har företaget försökt expandera ut på den europeiska marknaden med hemsidorna sportfishtackle.com samt lokala sajter i Tyskland, Finland och Nederländerna. De håller även gäddfisketävlingarna Pikefight som sänds på deras Youtubekanal i dagarna.

Söder Sportfiske hade en nettoomsättning på 194 miljoner kronor år 2021. Omsättningen är nästan fyra gånger högre än år 2017.