”Strejka för att få del av handelns rekordvinster”
Jättarna i handeln gör rekordvinster tack vare höjda priser. Vi är redo att strejka för reallöneökningar, skriver Jonatan Fahlén och Arvid Taawo i en motreplik i debatten om fackets lönekrav.
Reaktionerna på vårt debattinlägg har varit många.
Från arbetskamraterna har de varit odelat positiva. Alla har hållit med oss om att lönerna behöver gå upp och att detta är något som facket borde ta strid för.
De enda som inte tycks hålla med om den saken är fackets egen ledning. Handels ordförande Linda Palmetzhofer försöker i stället tona ner missnöjet.
Hon skriver att 4,4 procents löneökning är ”historiskt högt” och att redan det kommer bli svårt att få igenom. Därmed antyder hon att den verkliga löneökningen kommer bli ännu lägre.
Facket tar politisk strid
”Enbart löneökning kan inte kompensera för inflationen” menar Palmetzhofer och vi håller såklart med. Stopp för hyreschocker och elprischocker är viktigt.
Men att bara lämna det till politikerna vore ett misstag. Runt om i Europa och resten av världen är politiska frågor som dessa något fackföreningsrörelsen tar strid för.
Här i Sverige har det också börjat röra på sig mer sedan vårt första inlägg publicerades.
Gruvarbetarna i Norrbotten kräver ett ettårigt krisavtal med en ökning på 10-20 procent (där kan vi snacka historiskt högt!) och menar att de inte vill agera lönesänkare för resten av arbetarklassen genom ett lågt satt märke.
Sekoklubben i Stockholms tunnelbana kräver reella löneökningar och Transportarbetareförbundet har gått ut och sagt att de inte är nöjda med 4,4 procent de heller. Det är dags att vi ansluter oss till dem och lägger vikt bakom kraven!
Rekordvinst i handeln
Näringslivet hävdar gärna på att det är tuffa tider för företagen också, men precis som inom industrin går jättarna i handeln med rekordvinster. Flera just tack vare att de höjt priserna.
Senast i dagarna kunde man läsa i Dagens Industri hur Ikea ökat sin lönsamhet på det sättet. Även Ica-handlarna har kunnat redovisa rekordstora vinster.
Skulle det krävas strejk för att få igenom reallöneökningar så är vi redo.
Skulle det krävas strejk för att få igenom reallöneökningar så är vi redo. Att det skulle vara att använda strejkvapnet “lättvindigt” håller vi helt enkelt inte med om.
Om vi inte ska använda det nu, när ska vi då använda det?