Jag är 21 år och jobbar i kassan i en matbutik sedan ett och ett halvt år. Under den tiden har jag blivit kallad galen, idiot, bitch och massa mer.

Folk har skrikit på mig, hånskrattat åt mig, snackat skit om mig med andra kunder i kön, till exempel om de tycker att jag är långsam eller otrevlig.

Jag blir tillsagd av kunder hur jag ska göra mitt jobb.

Små misstag

Anledningen? Att ett pris går in fel i kassan, att de inte får hjälp i posten direkt när vi är för få i personalen, att en lapp var otydlig, att en vara råkade gå sönder på bandet, att det var lång kö i charken, att jag inte hade ögonkontakt, att jag nös, att jag inte sa summan, att jag sa hej för tyst, att jag råkade skanna in en vara två gånger, att en person inte hade leg och jag därför inte kunde lämna ut hans paket… ja ni fattar.

Alltså saker jag inte ens kan rå för, eller små misstag som är enkla att lösa och absolut inte en anledning att skrika eller svära åt mig.

Jag är inte en maskin. Jag kan göra misstag. Det är bara att be om ursäkt och göra rätt, sen är det löst.

Jag är en människa

Detta med att jag i kassan är representant för butiken och företaget, och att personer klagar på företaget och inte mig som person, är en extremt dålig ursäkt.

Jag är inte företaget. Jag är en människa som jobbar på företaget.

Om man ska klaga, så kan man göra det på ett respektfullt och lugnt sätt, eller be om att få prata med chefen. 

Man kan säga ”detta är inget mot dig” eller ”jag vet att du inte har med detta att göra”. Inte gå till attack och svära, skrika, ha en nedsättande ton, eller hånskratta. 

Man får säga emot

Jag vill normalisera att man får säga emot och försvara sig själv när en kund är otrevlig. 

Jag säger alltid emot när en kund har fel, eftersom jag råkar ha en bra chef som skyddar sina anställda mot otrevliga kunder.

Men jag vet att det inte är så för de flesta. Man riskerar att bli av med jobbet om man står upp för sig själv.

Jag har gråtit flera gånger efter att kunder varit elaka. Men det har de antagligen ingen aning om. De tror att deras ord glider av mig och att jag fortsätter jobba som om ingenting har hänt.

För det är ju så det ser ut. Det är så vi måste vara för vi ska ju vara ”professionella”.

Till sist ett citat av min kollega: ”Kunden har nästan alltid fel.”