Nu är det dags för den andra ansökningsperioden. Från och med 1:a april är ansökan öppen för dem som vill studera under perioden 1 juli–31 december i år.

I höstas infördes ett nytt stöd till dem som vill vidareutbilda sig mitt i arbetslivet – omställningsstudiestödet. Den som är mellan 27 och 62 år och har jobbat minst åtta år under de senaste 14 åren har möjlighet att studera med inkomstbaserad ersättning.

Studierna kan handla om fördjupning i nuvarande yrke, skaffa sig en ny behörighet eller kanske byta bransch helt och hållet.

Omställningsorganisation

En vanlig fråga från Handels medlemmar är om en viss utbildning ger rätt till omställningsstudiestödet. CSN, som administrerar och beslutar om stödet, kan inte ge några entydiga besked om vilka utbildningar som godkänns.

– Vi gör individuella prövningar, men grunden är att utbildningen ska stärka den sökandes ställning på arbetsmarknaden och kunna leda till ett jobb. Söker man en kurs av hobbykaraktär är chanserna inte så stora, säger CSN:s pressekreterare Stefan Tärnhuvud.

Rådet är att först ta kontakt med sin omställningsorganisation (Trygghetsfonden TSL för dem jobbar i privat butik eller lager, Ciko för dem som jobbar i Coops butiker eller lager) och berätta om sina studieplaner.

– De kan bedöma om den utbildning du vill söka skulle stärka din ställning på arbetsmarknaden eller inte. Den slutsatsen väger väldigt tungt i vår bedömning, berättar Stefan Tärnhuvud, CSN.

”Inte jobbat tillräckligt många år”

Hittills har över 28 000 personer ansökt om omställningsstudiestödet, men CSN har i dagsläget bara hunnit gå igenom en knapp tredjedel, 8 800, av alla ansökningar. Av dem har endast drygt 1 700 beviljats.

Varför får så många avslag?

– För att de inte uppfyller villkoren. Det vanligaste är att personen inte har jobbat i tillräckligt många år. En del får avslag för att de är under 40 år och utbildningen är längre än två år. Andra får nej eftersom studierna inte kan anses stärka den sökandes ställning på arbetsmarknaden, säger Stefan Tärnhuvud.

Från och med 1:a april kommer ännu fler ansökningar. Hinner ni behandla alla innan höstterminen sätter i gång?

– Det är vår ambition, men risken är uppenbar att vi i vissa fall inte kommer kunna lämna besked i tid. Men om man beviljas stöd efter att studierna har påbörjats kommer stödet betalas ut retroaktivt, säger han.

Vill du veta mer om omställningsstudiestödet? Mer information finns på CSN:s webbsida, www.csn.se