Skolstart och höst. Tillbaka till jobbet, verkligheten och rutiner. I skrivande stund öser stormen på utanför, och några sorgsna bruna löv vilar nedanför eken mittemot vårt hus.

Känner ni också så? Hur svårt det är att varva ner när man ska vara ledig? Man vill fånga sommaren, det lilla som är. Slappa men inte missa något.

Samtidigt är det just kontrasterna i livet som är kryddan. Jag tänkte på det under vår bilresa genom Sverige i somras.

Vi körde genom sol, genom störtskurar, genom skog, fält och dalar. Över berg och vid hav. Bilresan tog oss till Glada Hudik, hemstaden där jag fick mitt första butiksjobb, följt av Idre och Strömstad.

Renarna hälsade oss välkomna

Väl i Idre hälsade renarna oss välkomna. Vi besökte butiken Renbiten, ett familjeägt företag, där vi lärde oss mer om djuren. Renarnas pälsbeklädda horn är känsliga under sommarmånaderna.

Så pass, fick vi veta, att renen till och med kan förblöda vid skada. Det var så fint att se hur de formade sina horn med klövarna. När perioden är förbi växer sig de känsliga hornen större, ståtliga och starkare.

Lite grann som i vårt yrke. Erfarenhet är som de där hornen, något att vara rädd om, och som tar tid att utveckla. Något som ger tryggare grundade anställda.

Vi blir inte billigare i arbetskraft med åren, men vi kan vara den stomme företag behöver och tjänar på i längden för att växa sig starka.

Sköra perioder i livet

Alla har en period i livet där våra horn är svaga och sköra, lättformade. Kanske har man nyss blivit förälder, kanske har man varit med om en tragedi? Eller bara åren som sätter sina spår?

Vi behöver arbetsgivare som är rädda om oss.

Vi behöver vara rädda om våra kollegor. Vi behöver vara rädda om oss själva.

Tillåta oss att inte alltid spela i högsta ligan för att duga. Att inte alltid vara tillgänglig.

Våga stänga av mobilen emellanåt. Än så länge är vi som jobbar i butik människor, inte robotar.

Vill inte förblöda vår energi

Vi vill inte förblöda på vår energi, entusiasm och trygghet. Man får respekt både för naturen och samerna i sitt fantastiska dagliga arbete och djuren, när man gör en sådan här resa.

Jag blev nästan tacksam för regnet som smattrade på timmerstugans tak i fjällen. För vinden som gjorde oss förkylda.

Med minnena från sommaren i behåll, formar jag mina horn, med nya tag, skolväskorna hänger på rad i hallen, en ny säsong är här i butiken, välkommen hem!