Handelsnytts granskning om dödligt våld visar att Arbetsmiljöverket inte undersökt arbetsmiljön på köpcentret Emporia efter dödsskjutningen i augusti 2022.

Inte en enda anmälan kom in till verket efter händelsen, trots att Arbetsmiljölagen slår fast att arbetsgivare ska anmäla händelser där medarbetare varit utsatta för risk för allvarlig skada.

Fara för liv och hälsa

Två enhetschefer vid Arbetsmiljöverket, Ulrika Scholander och Kristina Gavare, skriver i mejl till Handelsnytt att arbetsgivare vid våldsamma händelser måste bedöma om arbetstagare varit utsatta för direkt och allvarlig fara för liv och hälsa. Om så är fallet ska en anmälan göras, skriver de.

Att en arbetstagare verkligen utsatts för fara framgår med skakande tydlighet av tingsrättens dom mot den 15-årige gärningsmannen på Emproia.

Mördaren sköt fem pistolskott in i kaffebutiken Nespresso. En anställd, två kunder och ett barn svävade enligt tingrsättens dom i livsfara.

Domstolen slår fast att de fyra personerna är brottsoffer och tilldöms skadestånd på 30 000 kronor var.

En anställd som befann sig på lagret och ett barn som låg i skyltfönstret var också målsägande i åtalet, men nekas skadestånd då de enligt domen inte befann sig nära skottlinjen.

Kan inleda utredning

”Om de uppgifter som finns i artikeln om Emporia stämmer kan det vara så att en av butikerna borde ha anmält det inträffade till oss. Arbetsmiljöverket kan komma att initiera en egen utredning utifrån uppgifter vi får via medier”, skriver Ulrika Scholander och Kristina Gavare.

Malin Engstedt, pressekreterare vid Arbetsmlijöverket, säger till Handelsnytt att en utredning kan leda till att verket ställer krav på att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Inget svar

Handelsnytt har ställt frågor till Nespresso om arbetsgivarens agerande, men företaget har inte besvarat dem.

Även klädbutiken Zara drabbades konkret av den traumatiska händelsen på Emporia.

En pistolkula från mördarens vapen slog ner 30 meter in på Zaras damavdelning, och mordoffret dog alldeles utanför butikens entré.

Inte heller Zara har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.