Att ingen i kaffebutiken skadas av de fem pistolkulor som i snabb följd träffar inredningen är ren tur. De kraftiga knallarna får en butiksanställd och två kvinnliga kunder att kasta sig ner på golvet.

Mammorna drar sina barn – en fyraåring och en sexåring – i skydd bakom disken. Efter en kort stund flyr alla fem in på butikens lager och barrikaderar dörren med ett sopkärl.

Fem pistolskott från mördarens vapen träffade inredningen i kaffebutiken Nespresso på Emporia. De fem personer som befann sig i butiken utsattes för livsfara, men ingen av dem skadades.

Vid det laget har den femtonårige gärningsmannen avlossat ytterligare två skott, varav ett skadat en kvinna i vimlet utanför och slagit ner 30 meter in i damavdelningen på Zara.

Den 31-årige man som satt på bänken utanför Nespresso när han genomborrades av tre av de första skotten har blödande sprungit 20 meter. Utanför Zaras entré segnar han ner och dör.

Hundratals människor i panik på Emporia

Paniken sprider sig snabbt genom Malmös största köpcentrum Emporia. Hundratals människor rusar mot utgångarna, andra tar skydd i butikernas bakutrymmen. Sms och jobbchattar från händelsen vittnar om chock och förvirring.

Många väntar oroligt i timmar innan polisen förklarar att faran är över.

Omslaget till Handelsnytt nr 6 återger sms- och chattmeddelanden till och från butiksanställda vid skjutningarna på Emporia (augusti 2022) och Sätra centrum (augusti 2023).

Traumat har tagit lång tid att bearbeta för många av dem som berördes av dödsskjutningen på Emporia den 19 augusti 2022.

Direkt efter händelsen upprättades ett kriscenter i gallerian. Omskakade människor erbjöds samtalsstöd av kommunen, kyrkan och företagens HR-avdelningar.

Ingen har anmält

Året som gått har ägnats åt krishantering, utvärdering och planering för den nya verklighet som Emporiamordet och liknande dåd innebär för handeln och dess anställda.

I dag tvingas alla förhålla sig till den potentiella skräckupplevelse som gömmer sig bakom förkortningen PDV – pågående dödligt våld.

Ny skjutning vid butik i Malmö

Ytterligare en skjutning nära handeln skedde i Malmö på tisdagen den 3 oktober. En 24-årig man skadades svårt då han sköts på nära håll utanför köpcentret Mobilia vid halv fem-tiden på eftermiddagen.

– Skjutningar som pågår är fruktansvärda. Just denna skedde, precis som många av de andra, nära där Handels medlemmar jobbar. Ingen ska behöva vara rädd för att hamna i en skottlossning när man är på jobbet, kommenterar Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Några dagar efter skjutningen greps och häktades en 23-årig man, misstänkt för mordförsök.

I enlighet med Handels rutiner kommer ombudsmän från Malmöavdelningen att besöka butikerna närmast platsen för att säkerställa att anställda får den hjälp de behöver, uppger Handels pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt.

Handels betonar vikten av att arbetsgivare anmäler till Arbetsmiljöverket (så kallad 3 3a-anmälan) om någon anställd har utsatts för allvarlig fara eller skada.

Ingen enda sådan anmälan kom in till Arbetsmiljöverket efter mordet. Inte ens från Nespresso vars butik besköts med fem skott och där anställda och kunder enligt tingsrättens dom svävat i livsfara. Verket har därför inte gjort någon inspektion med anledning av händelsen.

Samverkan funkar bäst

Facket anser trots allt att de flesta arbetsgivare på Emporia på ett bra sätt tagit sitt ansvar för krishantering för de anställda och genomgång av beredskapsrutiner för liknande händelser.

Handels i Malmö har följt upp händelsen med sms till medlemmar och besök på arbetsplatserna.

– Generellt har det fungerat allra bäst på arbetsplatser där vi har lokala skyddsombud och facklig organisation. När arbetsgivare och arbetstagare samverkar kring arbetsmiljön blir det bäst, även om det alltid är arbetsgivaren som bär ansvaret, säger Susanne Pohjola, ombudsman och regionalt skyddsombud.

Larm om dålig beredskap

Men det finns arbetsplatser som har allvarliga brister trots att förtroendevalda kämpar för att förbättra arbetsmiljön. Redan i november 2021 slog skyddsombudet på Zara, Marija Radenkovic, larm till Arbetsmiljöverket att butiken var dåligt rustad för en dramatisk händelse.

Nödutgångar var blockerade och många anställda saknade kunskap om utrymnings­vägar och återsamling, varnade hon. Enligt skyddsombudet var läget inte mycket bättre när butiken nio månader senare hamnade mitt i morddramat.

– Jag var ledig, men blev uppringd av en jätterädd kollega som blivit vittne till skjutningen och inte visste vart hon skulle ta vägen. Två andra försvann i kaoset vid utrymningen och hördes inte av på två dagar. Till saken hör att flera anställda knappt pratar svenska, berättar Marija Radenkovic.

Rutiner är okända

Efter händelsen upplever hon att hon som skyddsombud har hållits utanför arbetet med att bearbeta krisen och förbättra arbetsmiljön. En kollega som vill vara anonym säger till Handelsnytt att Zaras nödutgångar fortfarande ofta blockeras och att utrymningsrutiner är okända för många anställda.

– Det skrämmer mig, säger hon.

Pia Tschofen, förste ombudsman på Handels i Malmö, säger att de dåliga relationerna med Zara gäller mycket mer än arbetsmiljön på Emporia.

Handels har bland annat stämt Zara i Arbetsdomstolen för att ha rundat facket vid chefstillsättningar i Malmö och för att ha hindrat skyddsombud i Göteborg.

Pressavdelningen på Zara vill inte bli citerad i Handelsnytt men skriver i mejl till redaktionen att åtgärder vidtagits för att rätta till brister och att företagets anställda på Emporia har erbjudits krisstöd.

Utbildning för skyddsombud

Ett par månader efter Emporiamordet genomförde Handels Malmöavdelning en PDV-utbildning för nära 100 skyddsombud.

En före detta polis föreläste om hur man bör förbereda sig för en våldsam händelse och hur man ska agera om det värsta händer. I höst hålls kursen igen i samband med facklig introduktion för anställda på Emporia.

Fotnot: Handelsnytt har sökt ledningen för Nespresso för en kommentar.

Tidslinje: Grovt våld nära handeln

8 november 2023: En 20-årig butiksanställd skadas allvarligt då han skjuts inne i en Pressbyråbutik i Göteborg.

3 oktober 2023: En 24-årig man skadas svårt då han skjuts utanför köpcentret Mobilia i Malmö.

Augusti 2023: En 21-årig man skjuts till döds inne i Sätra centrum i Stockholm. Fyra unga män grips och häktas för delaktighet i mordet.

Juni 2023: En 15-årig pojke och en 43-årig man dödas och två personer skadas vid en masskjutning med automatvapen i Farsta centrum i Stockholm. Två 19-åringar grips och häktas för dådet.

Augusti 2022: En 15-årig pojke skjuter ihjäl en 31-årig gängledare inne på köpcentrumet Emporia i Malmö. En 39-årig kvinna skadas svårt.

Juli 2022: En man skjuter ihjäl tre personer och skadar fyra på Fields köpcentrum i Köpenhamn. Två skadade är svenskar.

Mars 2021: En man knivhugger sju personer på öppen gata i Vetlanda, flera skadas allvarligt. Offer tas om hand i butiker.

April 2017: En man i stulen lastbil kör på ett stort antal människor på Drottninggatan i Stockholm. Fem dödas, många skadas.