Gardinstångaren

Jag jobbade på Ikeas textilavdelning. En dag såg jag att det var rejäl oreda bland våra långa gardinstänger och började fixa dem.

Jag drog en gardinstång från högen bakåt/uppåt. Den fastnade någonstans och jag upprepade rörelsen.

Kvinna tittar i fjärran.
Sirpa Aalto

Först då fattade jag att det var någon bakom mig och jag vände mig om.

Där står en man och håller lite lätt om ”underdelen” och säger: ”Inte trodde jag att det skulle vara så här farligt att handla gardinstänger”. Jag hade alltså slagit en kund mellan benen med gardinstång!

Sirpa Aalto, Haparanda

En metallstång på en svart bakgrund.

Mustaschmannen

I övre tonåren jobbade jag på Obs i Rotebro. Jag och min kollega Lotta prismärkte konserver när en herre kom fram och frågade: ”Var hittar jag mustaschvax?”

Jag stirrade. Hans ansikte pryddes av snirklande knorrar. Där och då sprack jag.

Kvinna tittar i kameran.
Lena Nöjd

Jag stapplade till Lotta och fnittrade med bruten röst: ”Han … frågar efter … hahaha … mustaschvax!” Hon såg vad jag såg. Snart hade vi båda huvudena inne i varuhyllan. Gapskrattet tog aldrig slut.

Mannen med de konstfärdiga mustascherna gav upp och vi såg honom inte mer. 

Om klockan kunnat vridas tillbaka, skulle jag i dag vilja säga förlåt till kunden. Därefter höra med kollegorna på hygienavdelningen.

Lena Nöjd, Saltsjö-Boo

En svartvit bild av mustasch.

Skinksläppet

En minnesvärd händelse på mitt jobb på Vara Sparköp/Matöppet ägde rum i december 2019. Den 12/12 klockan 12 var det ”skinksläpp” på butikens egentillverkade julskinkor.

De var gjorda på ett speciellt sätt som tydligen gjorde dem väldigt åtråvärda, med det visste jag inte just den dagen utan fick reda på några dagar efteråt.

Kvinna tittar i kameran
Monica Sjöberg

Folk handlade mellan fyra och fem julskinkor i stöten. Det var invasion och människor trängdes vid pallarna där julskinkorna låg. Jag minns den dagen som en härlig dag, men efter arbetets slut var jag jättetrött.

Monica Sjöberg, Vara

En skinka sitter ovanpå en tallrik med grönsaker.

Vinnarna får boken Mjölk och Människor

Bild på boken Mjölk och människor
Vinnarna får boken Mjölk och människor av Matilda Josephson.