– Jag är fortfarande i chock, det här var jag verkligen inte beredd på, säger Thea Sjöholm, 18 år, som går Försäljnings- och serviceprogrammet på Thoren Business School i Örebro.

Under tre dagar i förra veckan var det full aktivitet i Tingvalla Sportcenter i Karlstad.

Sammanlagt var nästan 30 000 besökare på plats när 128 elever från olika yrkesprogram gjorde upp om SM-titeln i 32 yrken.

Svettiga tävlingsdagar

Och det var svettiga dagar för tävlingsdeltagarna. I en butik uppbyggd i en monter fick Thea Sjöholm möta krävande kunder som krånglade och ville ha hjälp samtidigt.

– De testade mig verkligen. Men jag försökte vara lyhörd och lyssna och samtidigt ställa frågor om vad de var ute efter. Tydligen gjorde jag ett helt okej jobb.

Vad betyder förstaplatsen för dig?
– Jättemycket. Förhoppningsvis öppnar det många dörrar när jag tar studenten. Jag vill ju gärna jobba i en butik och kanske öppna en egen någon gång i framtiden. Då kan säkert ett SM-guld vara bra att ha på cv:t, säger Thea Sjöholm.

Guld för frisören Ellen

Guld blev det också för Ellen Rudd, 20 år, som går på Frisörcentrum i Falun.

– Det är helt sjukt. Jag kan fortfarande inte fatta vad som har hänt. Det här är ett väldigt roligt sätt att starta karriären. Efter ett inslag i lokalradion har jag redan fått in en massa bokningar på salongen där jag jobbar.

Segern har gett Ellen Rudd blodad tand och nu är siktet inställt på Kina. Yrkes-VM 2026 går nämligen av stapeln i Shanghai.

– Som tävlingsmänniska siktar jag alltid mot toppen. Nu har jag två år på mig att träna, att bli världsmästare vore ju så klart drömmen.