Cecilia Larsson, 19 år, är frisörselev på Praktiska Gymnasiet i Trollhättan. Hon är en av fyra frisörer som har blivit uttagen till yrkes-SM i Karlstad som går av stapeln i veckan.

Satsar du på SM-guld?
– Egentligen inte. Jag tycker bara att det ska bli otroligt roligt att vara med och se hur det går till. Men så klart vore det häftigt om jag gick och vann.

Hur gick uttagningen till?
– Vi fick en bild som vi skulle försöka efterlikna och göra en frisyr av. Bilden föreställde en solnedgång sedan skulle man göra en klippning och färgning med catwalk-tema med bilden som inspiration.

”Ska återskapa frisyrer efter bilder”

Oj, hur tänker man då?
– Jag satsade på varma färger, typ orangefärgat. Frisyren gjorde jag uppklippt som vågor i vattnet. Jag var tveksam till om det skulle räcka för att bli uttagen, jag befarade att min idé var lite för simpel.

Hur är tävlingen upplagd?

– Vi ska återskapa frisyrer efter bilder och slutresultatet ska vara så likt frisyrerna på bilderna som möjligt. Momenten som ska bedömas är färgning, bruduppsättning, herr- och skäggklippning, styling på mellanlångt damhår. Dessutom ska vi göra håruppsättning för catwalk, re-cut och re-styleklippning och styling på kort hår.

Vad tror du krävs för att vinna?
– Noggrannhet och tålamod skulle jag säga. Det är i alla fall vad som står i tävlingskriterierna.

”Underbar gemenskap med kollegorna”

Vad skulle en seger betyda för dig och din karriär?
– Det skulle vara helt overkligt. Den som vinner får vara med i yrkeslandslaget. Jag vet inte riktigt vad det innebär, men jag antar att man får tävla vidare i EM och VM.

Världsmästare vore väl inte helt fel?
– Nä, det hade ju varit något.

Arbetsmarknaden för frisörer ser ju bra ut, räknar du med att få jobb direkt efter utbildningen?
– Jo, det tror jag. Förhoppningsvis får jag börja på Evas Klipp i Vänersborg där jag gör min praktik nu. Där trivs jag fantastiskt bra och gemenskapen med kollegorna är helt underbar.

Det här är yrkes-SM

  • Den 23–25 april tävlar elever från 32 olika yrkesprogram i yrkes-SM i Karlstad.
  • Bland tävlingsyrkena finns kock, bilmekaniker, murare, butikssäljare, lastbilsförare, svetsare, trädgårdsanläggare, guldsmed och frisör.
  • Totalt finns 68 yrken representerade. Under de tre dagarna finns en rad prova-på-aktiviteter och ett digert seminarieprogram för att inspirera besökarna inför framtida studie- och yrkesval.

Källa: www.yrkessm.se