19-åriga Angelina på Jysk fick 100 kronor mer i timlön på helgen – löneboost för alla myndiga sommarjobbare
Slutar du tvåan på gymnasiet i juni? Ska du sommarjobba? Många tusenlappar hänger på en fråga: Fyller du år före eller efter sommaren?
Den röda Golfen på personalparkeringen vid Jysk Gustavsberg utanför Stockholm tillhör Angelina Galloni. Hon köpte den efter sommarlovet mellan tvåan och trean.
De drygt 100 000 kronor bilen kostade hade hon själv jobbat ihop, det mesta på Jysk.
Att Angelina lyckats bli en av få gymnasister som kör egen bil till skolan beror på flera saker: Att hon är sparsam, målmedveten och uppskattad på jobbet till exempel.
– Angelina är den bästa vi haft! intygar hennes kollega på Jysk, Jolanta Szymanska.
Redan efter jullovet i ettan fick Angelina anställning i säng- och inredningsbutiken som var hennes praktikplats på försäljnings- och serviceprogrammet.
Parallellt med skolarbetet har hon jobbat minst tolv timmar i veckan. Ofta mer, och ofta på kvällar och helger, som ger rejält med ob-ersättning enligt kollektivavtalet.
Lönsamt fylla år tidigt
Men Angelina Galloni har också en annan fördel jämfört med många av hennes klasskompisar på Distra Gymnasium: Hon är född tidigt på året.
En butiksanställd som fyllt 17 år tjänar 100 kronor i timmen, enligt kollektivavtalet. Den som fyllt 18 tjänar 150.
På söndagar och lördagseftermiddagar, när ob-tillägget är 100 procent, skiljer det 100 kronor i timlön mellan 17- och 18-åringar.
– Det känns lite orättvist, i alla fall för dem som fyller år sent. Men jag blev glad för att få betydligt högre lön redan i januari, säger Angelina.
Myndig får ta mer ansvar
Handels avtalssekreterare Martin Nyberg förstår att tonåringar som är födda sent på året blir frustrerade över det stora lönegapet till dem som fyllt 18.
Ändå försvarar han kollektivavtalens utformning.
– Den som är 18 är myndig och får ta större ansvar på flera sätt. Då gäller andra regler kring arbetsmiljö och arbetstider. Vi i Handels anser att man inte bör jobba i kassa och sälja åldersreglerade varor innan man själv är 18 år. En tröst för 17-åringarna är att vi alla blir äldre, säger Martin Nyberg.
Den stora löneskillnaden mellan 17- och 18-åringar finns inte i alla branscher. För anställda i hotell och restaurang ökar lönen bara med 4 procent när en anställd blir myndig. Från 105,32 till 109,78 kronor i timmen enligt det största kollektivavtalet ”Gröna riks”.
Så mycket tjänar 17- och 18-åringar i handeln – minst (beloppen i timlön)
17-åringar tjänar mer på Stora Coop
Timlönen för 18-åringar är cirka 50 procent högre än för 17-åringar för de flesta butiksanställda.
Men på Stora Coop, som har ett eget kollektivavtal, tjänar 17-åringar mer än i andra butiker: drygt 120 kr/tim.
Åldersgräns på lagret
På Jysk får man inte jobba ensam på lagret innan man fyllt 18. Stå i kassan gjorde Angelina däremot redan när hon var 17.
Någon riktigt hotfull situation har hon inte upplevt, men jobbet kan ändå kännas utsatt för en ung tjej.
När Handelsnytt besöker arbetsplatsen ger Angelina en äldre manlig kund en inbjudan till öppningsfest för att fira att butiken byggts om.
– Är det hemma hos dig? Eller får jag komma på efterfest? skrockar sextiplussaren.
Angelina skrattar bort kommentaren. Hon är van.
– När jag säljer sängar kan jag få höra sånt som ”får man dig på köpet”? Det är lite tröttsamt men inte direkt obehagligt. Vi kollegor håller lite koll på varandras kundmöten och byter av om det behövs.
Våga fråga
Att möta kunder hör ändå till det roligaste med butiksjobbet, anser Angelina. Fast som nybörjare tar det tid att lära sig läsa av vilken typ av kund man har att göra med.
Till dem som i sommar ska jobba i butik för första gången har hon några råd:
– Hälsa på alla kunder. Våga ta plats. Våga fråga kollegor som vet. Om det blir fel så gör det inget. Det är på misstagen man lär sig.
I dag är Angelina 19 år och har tagit ännu ett steg i lönetrappan. När hon slutat gymnasiet ökar lönen ytterligare eftersom slutförd handelsutbildning ger lönetillägg för ett års branschvana. Och till hösten stundar Jysks chefskurs.
Vem vet vilken bil som står på personalparkeringen nästa sommar?