Det var veckan före midsommar som mejlet landade hos personalen på Ica Maxi i Östersund, som Östersundsposten var först med att rapportera om.

Rubriken var ”Toalettbesök” och innehöll en rad exempel på vad den administrative chefen tycker är okej – och inte – när det gäller toabesök på jobbet.

Det övergripande budskapet var att man inte ska gå på toa på arbetstid. 

Kände sig kränkta och övervakade

– Vissa tog det ganska hårt. De tyckte det var kränkande och kände sig övervakade, säger en butiksanställd till Handelsnytt. 

Ett exempel från mejlet är den fiktive anställde ”Ishamael” som alltid går på toaletten direkt innan sin rast utan att stämpla ut. Det är inte okej, skriver chefen: ”Det är inte okej. Verkligen inte okej. Ishamael har här satt i system att få betalt för att sitta på toa.” 

Chefen tillägger att den som gör som ”Ishamael” riskerar att få en erinran och i förlängningen att anställningen avslutas. Det är inte heller okej att gå på toa direkt efter att man stämplat in. 

”Tar längre toabesök än hon behöver”

Ett annat exempel, som enligt chefen inte är okej, är att som ”Egwene” ta med sig sin privata mobiltelefon in på toaletten och kolla sociala medier. ”Hon tar längre toabesök än hon behöver”, anser chefen. 

Däremot är det okej att gå på toa om det är två timmar kvar till rasten, som den fiktive medarbetaren ”Rand” gör, skriver chefen. 

I mejlet menar chefen att det generellt inte är tillåtet att gå på toa på arbetstid. Det ska skötas på raster eller utanför jobbet.

Lagen ger rätt till paus för toabesök

Men det är fel, säger Malin Blomqvist på Handels medlemsrådgivning. 

– Enligt arbetstidslagen har alla rätt att ta de pauser de behöver under arbetsdagen. Som att fylla på vatten i en flaska eller gå på toa. Sådant som alla människor behöver. Chefen får inte stå och klocka toabesöken. 

Malin Blomqvist säger att det är ganska vanligt att butikschefer tror att de kan kräva att personalen ska be om tillstånd för att gå på toa. 

– Men om chefen upplever att en anställd använder toabesöken som en extra rast så måste hen ta upp det individuellt, direkt med den personen.  Det kan man inte lösa med ett generellt mejl till alla, det är inte okej, säger hon. 

Nu skämtar personalen om toabesök

Nu, ett par månader efter mejlet och den diskussion som uppstod, är stämningen på Ica Maxi i Östersund bättre, berättar en anställd. 

– Nu skojar vi till och med om det sinsemellan och säger kanske ”vågar du verkligen gå på toaletten nu?”. Och på Storsjöyran nyligen så sa Jämtlands president Eva Röse i sitt tal att hon lovar obegränsade toalettbesök för all personal på Ica Maxi, det var lite kul.

Den som skrev mejlet, den administrative chefen, är inte anträffbar. Men butikschefen svarar när Handelsnytt ringer:

– För oss kändes det som att det blev en jättegrej av något som var en intern kommunikation. Bakgrunden var att vissa hade missbrukat toabesöken och att det inte är okej. Men man får gå på toa när man behöver så klart, säger Daniel Faxing, butikschef på Ica Maxi Östersund.