Efter OS och fotbolls-VM är yrkes-VM världens största internationella tävling.

Till mästerskapet i Lyon, som startar den 10 september, väntas 250 000 besökare. 

– I Sverige är Yrkes-VM ännu inte så känt som i många andra länder. Det är verkligen en jättehändelse. Det känns väldigt roligt att få representera frisöryrket i det svenska yrkeslandslaget, säger frisören Maja Svensson, 21 år.

Det var under sista året på gymnasiets frisörprogram som några av Maja Svenssons lärare berättade att det gick att skicka in ansökningar för att bli uttagen till yrkes-SM. 

Gillar att tävla

– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och anmälde mig direkt. När jag sedan vann SM grät alla av glädje. Jag, mina föräldrar och en av mina lärare på frisörprogrammet som var med under SM-tävlingarna i Växjö.

Till vardags jobbar hon numera som anställd på salong Berits i Lindesberg.

Där har hon i princip varit sedan hon tog studenten. Men parallellt har hon förberett sig inför VM. 

Tack vare en stöttande arbetsgivare har hon kunnat ta tjänstledigt för alla träningstävlingar, kurser och privat coachning med experten Anna Lee, som tidigare har tillhör det svenska frisörlandslaget.

Älskar sitt yrke

– Det finns så oerhört mycket att lära och utvecklas i inom frisöryrket. Jag älskar mitt jobb och blir väldigt peppad av alla fina kunder och kollegor. Under VM vet jag att vi ska bedömas i sju olika moment som förläggs under fyra tävlingsdagar.

Förutom frisör representeras även handeln på Yrkes-VM. Där är Ella Lundvall, 22 år och från Tyresö utanför Stockholm, korad till att vara Sveriges hopp. 

Hon har nyss gått en 1,5 årig utbildning på yrkeshögskolan Frans Schartaus handelsinstitut i Stockholm.

Nu är hon färdig butikskommunikatör, eller visual merchandiser som det formellt heter.

– Det handlar om att skylta och strukturera butiker för bästa möjliga ökning av försäljningen. Numera kan man jobba som visual merchandiser även inom e-handel, men jag vet faktiskt inte riktigt hur det då går till, säger Ella Lundvall.

Viktigt med balans i skyltning

Butikskommunikatörer kan antingen jobba på plats i butik, eller så sitter de på ett huvudkontor och guidar de butiksanställda.

– Den största utmaningen när det handlar om skyltfönster är att hitta balansen. Det ska varken vara för mycket eller för lite.

Ella Lundvall har fler tips att dela med sig av. Skyltningen ska gärna gå i samma färgton och det är viktigt att föremålen inte står för nära varandra så att kunden ser när en vara tar slut och en ny börjar.

– Min dröm är att så småningom få jobba i en möbelbutik, jag är väldigt intresserad av inredning. Ikea och show-rooms vore drömmen! Men nu har jag fullt fokus på tävlingen, säger Ella Lundvall.

Yrkes-VM

Invigs den 10 september och pågår till och med den 15 september. I år äger världsmästerskapen rum i franska Lyon. 1400 ungdomar från 69 länder samlas för att tävla om att bli världsmästare inom sina yrken. 

I det svenska Yrkeslandslaget ingår 25 ungdomar som tillsammans ska representera Sverige inom 23 yrken. Deltagarna i tävlingen måste vara 22 år eller yngre året tävlingen genomförs. Laget består av en stor blandning av yrken, med allt ifrån kockar och servitörer, till svetsare och flygtekniker. 

För det svenska landslaget ansvarar WorldSkills Sweden. Det är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Världsmästerskapen, som pågått sedan 1950, är ett att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet och skapa internationella samarbeten.