Från 35 till 5 timmar i veckan. Så blev det för många anställda när H&M organiserade om i sina butiker. En av de drabbade var föräldraledig när hennes tjänst hyvlades, något Handelsnytt skrivit om tidigare.

Den som får sin tjänst hyvlad har rätt till en omställningstid på upp till nio månader enligt kollektivavtalet som gäller i H&M:s butiker.

Under den tiden har man samma lön och villkor som tidigare.

Oenighet om omställningstid

Handels tyckte att omställningstiden för föräldralediga skulle börja räknas först efter ledighetens slut. Så hade det varit om de blivit uppsagda under föräldraledigheten.

H&M tyckte tvärtom att omställningstiden skulle börja räknas direkt, som för alla andra som fått sina tjänster hyvlade.

Därför vände sig Handels till Arbetsdomstolen, AD, för att få saken prövad. Då stod det också klart att ytterligare en föräldraledig var drabbad av samma sak.

I hennes fall handlade det om att gå från åtta timmar i veckan, bara på helger, till fem timmar i veckan.

– Den som är föräldraledig är borta från arbetet och får inte den omställningstid man skulle behöva för att till exempel söka jobb och anpassa sig till de nya villkoren, sa Ellinor Gudmundsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, när stämningen lämnades in till AD.  

AD: H&M har inte missgynnat föräldralediga

Men nu har AD slagit fast att H&M gjorde rätt.

Det var okej att omställningstiden för de föräldralediga började räknas direkt när de tackat ja till den nya anställningsgraden. De har alltså inte missgynnats. 

AD skriver i domen bland annat: ”En arbetstagare som inte är föräldraledig får under omställningstiden lön på samma sätt som tidigare och en arbetstagare som är föräldraledig under omställningstiden fortsätter få den ersättning som han eller hon har fått under föräldraledigheten.”

Handels analyserar domen

På Handels analyserar man nu AD-domen för att se vilka konsekvenserna blir framöver. Inte minst med tanke på den kommande avtalsrörelsen.

– Vi ville pröva om omplacering med hyvling går att likställa med uppsägning, när det drabbar någon som är föräldraledig. Nu säger ju AD att det inte går att se det så. Som lagstiftningen är skriven så finns det en logik i det, men vi tycker fortfarande inte att det är schyst att hyvla föräldralediga, säger Jens Lindström, ombudsman på Handels. 

Två av AD:s ledamöter höll inte med majoriteten utan tyckte att domstolen skulle ha gått på Handels linje.