Under året har H&M hyvlat arbetstiden för hundratals butiksanställda över hela Sverige. En av dem är en föräldraledig mamma på en H&M-butik i Eskilstuna. Hon fick gå från en säljartjänst på trettio timmar till fem timmar i veckan.

Enligt H&M började hennes omställningstid den 1 april, under föräldraledigheten. Enligt Handels ska omställningstiden börja först efter att hon kommit tillbaka från sin föräldraledighet. Under omställningstiden har den som fått sin tjänst hyvlad kvar samma villkor som tidigare.

Lagen förbjuder missgynnande

Så hade det gått till om hon hade tackat nej till erbjudandet om fem timmar i veckan och i stället blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Det beror på att föräldraledighetslagen förbjuder missgynnande av personer som är föräldralediga.

Men exakt vad som gäller vid omställningstid vid hyvling finns varken reglerat i lag eller avtal. Så efter att både de lokala och centrala förhandlingarna slutat i oenighet har Handels nu beslutat att stämma H&M i Arbetsdomstolen.

– Naturligtvis vill vi driva det vidare, eftersom det är oklart vad som gäller. Vi ser det som ett missgynnande som strider mot föräldraledighetslagen. Vi anser att det är ett brott, säger Jens Lindström, ombudsman på Handels.

Hyvling från 30 till 5 timmar

Nu är det fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd, som driver ärendet för Handels räkning.

– Den som är föräldraledig är ju borta från arbetet och får inte den omställningstid man skulle behöva för att till exempel söka jobb och anpassa sig efter de nya villkoren. Då blir det att man måste göra det under föräldraledigheten. Vi tycker att man kan argumentera för att det här är ett missgynnande som strider mot lagen, säger Ellinor Gudmundsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och tillägger:

– I det här fallet är det dessutom en hyvling från 30 till 5 timmar i veckan, det är ingen dålig hyvling. Det hade kanske varit lättare att anpassa sig till 25 timmar.

Det är inte första gången som ett företag hyvlat tjänster för föräldralediga. Men de gångerna har Handels och arbetsgivaren hittat lösningar genom förhandling. Ofta skjuter företaget fram omställningstiden när Handels hänvisar till föräldraledighetslagen. Men inte H&M.  

– Vi har inte behövt gå så här långt tidigare. Vi vet inte hur H&M backar upp sin tolkning, säger Jens Lindström.

”Intressant tvist”

En dom i Arbetsdomstolen kommer avgöra hur hyvling av föräldralediga får göras i framtiden. Däremot hjälper den inte den som redan har drabbats att få tillbaka sina timmar på kontraktet.

– Det här är en intressant tvist. Men det nya anställningsavtalet gäller när den här personen kommer tillbaka efter föräldraledigheten. Vi kräver ett skadestånd, som i så fall blir som lite plåster på såren i efterskott, säger Ellinor Gudmundsson på LO-TCO Rättsskydd.

Handelsnytt har sökt H&M för en kommentar. Företaget svarar i mejl via sin presskontakt Laura Mendez Blanco att man inte känner till stämningen och därför inte kan uttala sig om den. Hon skriver också:

– Vi på H&M är måna om och ser till att följa lag och kollektivavtal, något som för oss är en självklarhet. 

Stämningen skickades in till Arbetsdomstolen i slutet av juni och där kan det ta upp till ett år innan det blir ett avgörande.