Frågorna har varit många sedan en kamera hittades på toaletten i damernas omklädningsrum på Dagab i Hisings backa i söndags.

– Man undrar ju såklart varför den satts upp, och vad syftet var. Vad har hänt med materialet som eventuellt har spelats in? Det spekuleras naturligtvis en hel del ute på lagret och många är oroliga, säger Emma Wennberg, klubbordförande för Handels på arbetsplatsen.

Det har gått en knapp vecka sedan kameran hittades vid handfatet på damtoaletten. När de anställda informerades dagen efter var känslorna upprörda. Många mådde dåligt av att inte veta om de filmats i smyg. 

– Då visste man ju inte heller vem som satt upp kamerorna och det var obehagligt att inte veta om personen fanns där på arbetsplatsen, säger Emma Wennberg.

Några kvinnor sjukskrev sig, men var tillbaka på jobbet redan dagen efter.

– De flesta känner nog mest ilska. Folk är förbannade. Det här är helt oacceptabelt, säger Oliver Helgesson, vice ordförande i Handelsklubben.

Den skyldige har fått sparken

Två dagar efter att de anställda informerats om den obehagliga upptäckten gick Dagab ut och berättade att en person erkänt att han monterat kameran och att han blivit uppsagd och inte längre finns på arbetsplatsen.

– Då lugnade det ner sig lite, men samtidigt återstår många frågetecken. Vi hade gärna velat få reda på motivet till att han gjorde detta. Vad skulle filmerna användas till? Utpressning? Det är en sak det spekuleras om.  

En viktig fråga nu är hur man ska kunna förhindra att något liknande kan inträffa igen. Facket och skyddsorganisationen på lagret jobbar därför tillsammans med arbetsgivaren för att hitta lösning som gör att arbetsmiljön blir trygg både fysiskt och psykiskt.

Förslag att montera kortläsare

Ett förslag som utreds är att montera kortläsare vid omklädningsrummen så att bara kvinnor släpps in i damernas omklädningsrum och män i herrarnas.

– Jag tror att det skulle öka tryggheten, säger Oliver Helgesson.

Handelsnytt har sökt Dagabs kommunikationschef Marie Svaton. Till Göteborgsposten, som var först att rapportera om händelsen, skriver hon att företaget ser mycket allvarlig på det som hänt. Händelsen har polisanmälts och företaget har gått igenom samtliga toaletter för att säkerställa att det inte finns några fler kameror uppsatta. 

”Vårt fokus är nu att ta hand om våra medarbetare och erbjuda relevant stöd för dem och att även säkerställa att det inte händer igen” skriver Dagabs kommunikationschef Marie Svaton till GP.

Händelsen är utreds nu av polisen.