52-åriga Alaa Al Saaor har alltid jobbat i hela sitt vuxna liv. Massor och med olika saker. 

– Jag älskar att jobba. Jag tycker om att vara aktiv och att tjäna pengar. I perioder har jag haft flera jobb samtidigt.

I 35-årsåldern, år 2007, lämnade han Irak tillsammans med sin mamma och hamnade i Sverige. De flydde kriget som då pågick.

– Vi ville leva lugnt och fredligt.

Klämd under vagn

Alaa Al Saaor hamnade i Södertälje. Men han hann aldrig plugga klart på svenska för invandrare, sfi. Genom kontakter blev han erbjuden olika ströjobb.

Under en period arbetade han inom handelsbranschen och blev medlem i Handels. Han brydde sig sedan inte om att byta fackförbund när han så småningom sökte sig vidare till industrin.

Men en ödesdiger dag i slutet av mars år 2019 förändrades allt. Alaa Al Saaor jobbade som tillsvidareanställd svetsmekaniker på ett mindre bolag.

Han och hans kollegor hade uppdrag på Scanias maskinverkstad. De var i full färd med att reparera truckvagnar. 

Skadad för livet

Plötsligt, Alaa Al Saaor har i dag svårt att förklara hur det egentligen gick till, tippade en av vagnarna ner från sina pallbockar.

Han fick vagnen på ett par hundra kilo över halva kroppen och klämdes. Han svimmade, minns inte mer.

Ambulans och polis kom och Alaa Al Saaor kördes i ilfart till akuten. Så småningom blev han inlagd på sjukhus. Han hade bland annat ett brutet lårben, flera frakturer i ena benet, skador på revben, axel, ryggkotor samt i foten. 

– Hela min vänstra sida av kroppen fick massor av olika frakturer. Jag opererades sex gånger, säger han uppgivet.

Blev utförsäkrad

Första året är som i en dimma. Han sov mest, berättar han. Gick på starka mediciner. Hade fruktansvärt ont. Orkade inte mycket. Bodde hemma hos sin gamla mamma i en liten lägenhet i Södertälje. Gick sällan ut.

– Kollegorna hörde av sig under första året, men sedan tunnade det ut. Det var omöjligt för mig att återvända till jobbet i det skick jag var och är i.

Men efter två år slutade plötsligt sjukpenningen att komma från Försäkringskassan. Meddelandet från myndigheten var att Alaa Al Saaor var utförsäkrad, att han ansågs vara fullt arbetsför igen.

– Jag går med kryckor, tar fortfarande morfin varje dag för att kunna uthärda mina smärtor och är ständigt trött. Trots kryckorna klarar jag som mest att gå 20 meter i taget, sedan måste jag vila. Jag förstår inte hur jag skulle kunna jobba.

Fick rätt till livränta

Alaa Al Saaor tog kontakt med Handels, som drev hans ärende. Men trots överklagande till Kammarrätten blev det nej. Försäkringskassan stod fast vid sitt beslut: Alaa Al Saaor borde kunna jobba heltid.

LO-TCO Rättsskydd kopplades in. Förbundsjurist Ulf Lejonklou, expert i försäkringsrätt, blev ombud.

– Jag såg till att kräva in nya medicinska underlag. Vi drev ärendet under lång tid och till slut, helt nyligen, fick vi rätt. Alaa Al Saaor skada klassas som en arbetsskada och han har fått rätt till livränta.

Nu har Alaa Al Saaor fått en första retroaktiv utbetalning från Försäkringskassan för de två år som han gick helt utan inkomst. Det innebär drygt 700 000 kronor.

– Jag och min mamma har tillsammans fått leva på hennes lilla pension, så det är välbehövliga pengar, säger Alaa Al Saaor.

Dubbla budskap

Ärendet fortsätter dessutom eftersom Försäkringskassan i och med beslutet nu säger emot sig själv, enligt jurist Ulf Lejonklou.

– Först ansåg man att Alaa är helt arbetsför. Nu, med de kompletterande medicinska underlag som jag har skickat in, anser man att hans arbetsförmåga är så nedsatt att han har rätt till full livränta. 

Från Försäkringskassans håll kan man inte kommentera enskilda ärenden.

Men enligt Daniel Hanson, områdeschef för arbetsskador, handlar så gott som samtliga fall där ett beslut ändras om att det har kommit fram nya uppgifter i form av nya intyg.

– Rättssäkerheten ligger i möjligheten att överklaga våra beslut. Det kan man göra i flera led. Men då behöver man nya intyg som ger ytterligare information än de vi har baserat vårt första beslut på, säger han till Handelsnytt. 

Framtiden oviss

Kontentan av att Alaa Al Saaor nu har fått rätt till livränta borde enligt jurist Ulf Lejonklou vara att Alaa även framöver borde ha rätt till någon form av ersättning.

– Men ärendet är inte avslutat än. Vi får se var det hela landar, säger Ulf Lejonklou.

Ulf Lejonklou konstaterar att en enskild medlem lätt kan bli utsatt.

– Om inte vi hade tagit tag i det här ärendet och drivit det utifrån vår expertis hade medlemmen troligtvis aldrig fått rätt till ersättning. Trots att han har flera allvarliga fysiska skador som är fullt mätbara.

Alaa Al Saaor känner sig lättad över den retroaktiva utbetalningen, men är fortsatt orolig för framtiden.

– Efter skatt räcker de pengar jag nu har fått rätt till under det närmaste året i alla fall. Men hur jag ska försörja mig därefter vet jag ännu inte än.

Vad är LO-TCO Rättskydd?

Medlemmar i LO- och TCO-förbund (däribland Handels) kan få rättshjälp för tvister som rör arbetet om förbundet gör bedömningen att det finns en chans att vinna. Förbundet betalar då rättegångskostnaderna.

Det kan exempelvis röra tvist om lön, anställningsskyddstvister, rätt till arbetsskadeersättning eller sjukersättning och brott som har samband med arbetet. 

LO-TCO Rättskydds jurister, som har olika expertis, är oftast ombud i domstolen. LO-TCO Rättskydd kan inte hjälpa till innan förbundet beviljat rättshjälp. 

Källa: LO-TCO Rättskydd, läs mer på www.fackjuridik.se

Vad är livränta?

Den som har fått en bestående skada eller sjukdom under eller på väg till eller ifrån arbete kan ha rätt till livränta.

Skadan eller sjukdomen ska ha skett i jobbet och den ska påverka förmågan att skaffa inkomst. Det kan handla om att den drabbade måste byta jobb, gå ner i arbetstid eller byta arbetsuppgifter under minst ett år.

Bedömningen görs av Försäkringskassan, efter läkarintyg. Livränta kan beviljas under en begränsad tid eller tills vidare.

Källa: Försäkringskassan