Nätdroger problem för postombuden
Du vet att det är droger i paketet. Personen som hämtar ut det visar leg och betalar. Du kan inte berätta för någon. Det är verklighet för många postombud.
– Det är jättelätt att få tag på droger för vanliga människor. Det är så sorgligt att se att så många unga kommer och hämtar ut paket, säger Theres Sörvåg, som jobbar som postombud på Coop Forum i Piteå.
För flera år sedan blev hon hotad av en man som skulle hämta ut ett paket som hon tror innehöll droger.
– Det var något som gjorde att han inte fick hämta ut det. Han blev helt vansinnig och ringde oss flera gånger och var hotfull, säger hon.
I många år har Theres Sörvåg försökt att få Handels att uppmärksamma problemet med nätdroger.
Sedan 2014 pågår ett projekt via länsstyrelserna i Norrland för att bland andra polis, tull, postutlämning och fackförbund ska samarbeta för att minska tillgången till droger och öka tryggheten för personal.
– Jag är jätteglad att det äntligen händer något. Det är ett arbetsmiljöproblem för oss och såklart ett samhällsproblem.
Theres Sörvåg tycker att det som är svårast att hantera är sekretessen kring paketutlämning. Ombuden lär sig snabbt att känna igen kuvert, avsändare och mottagare och vet när paketen innehåller droger.
– Även om min sons dagisfröken skulle komma och hämta ut ett paket kan jag inte ringa polisen, säger hon.
I projektet har 37 postombud intervjuats. Majoriteten av dessa ser misstänkta paket varje vecka. Många är oroliga och arga över att behöva lämna ut paket som misstänks innehålla droger. Vissa känner sig nästan medskyldiga till brott eftersom de vet att drogerna kommer att säljas utanför till exempel skolor. Någon utbildning kring nätdroger har de inte fått.
Ombuden önskar sig rutiner för hur de ska hantera misstänka paket, vem de kan ringa och mer öppen kontakt med polisen.
Mikael Sjöberg, försteombudsman på Handels avdelning i Umeå, har varit med i projektet. Han har besökt ett 20-tal utlämningsställen för att prata med personalen.
– Det var mycket värre än jag trodde. De anställda utsätts för hot var och varannan dag av personer som är påtända. Det är hemskt bra att den här frågan diskuteras nu.
Fakta Nätdroger
3 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna i årskurs två i gymnasiet har använt nätdroger. Spice är vanligast, enligt CAN.
Fakta Ombuden ska få utbildning
Projektet ”Tillsammans mot nätdroger” kommer att pågå till 2016. Ett utbildningspaket för personal ska tas fram. Polis, tull, butiker och postkontor ska samarbeta lokalt.
– Vi vill få till bra rutiner och då är det viktigt att de på golvet får vara med och ta fram dem, säger projektledaren Ulrika Viklund, på länsstyrelsen i Västernorrland.
Med nätdroger menas olagliga droger och droger som ännu inte blivit narkotikaklassade, och som går att beställa via internet.
Projektet leds av länsstyrelserna i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland och finansieras av Folkhälsomyndigheten.