De anställda som Handelsnytt möter i några 7-elevenbutiker på Södermalm i Stockholm är mycket glada att de äntligen kan få kollektivavtal med generösa ob-tillägg och en rad andra förmåner.

Få råd med kollektivavtal
Mustafa El-Saraj är 21 år och Handelsmedlem. Samma dag som vi hälsar på har han tagit steget från anställd till ägare av en
7-elevenbutik.
– Jag är glad om Reitan sänker avgiften så att vi får råd med kollektivavtal. Vi får diskutera saken på ett personalmöte, säger Mustafa El-Saraj.
Arbetsro och trygghet
Fredrik Andersen som äger en annan butik i närheten tycker det känns skönt att ha kollektivavtal med facket.
– Det ger arbetsro och trygghet även för mig som köpman. Nu blir det mer attraktivt att jobba här, och personalomsättningen minskar förhoppningsvis. Den som jobbar heltid natt kommer att tjäna som en direktör – 25-30 000 kronor i månaden. Om vårt nya avtal med Reitan möjliggör det fullt ut så är det bra.
Peter Lekman som driver en butik på Söder sedan fyra år vet inte vad han ska tycka om uppgörelsen innan han vet hur hans nya avtal med Reitan kommer att se ut.
– Mina personalkostnader ökar med 60–70 procent i och med kollektivavtalet. Jag vet inte om jag kommer att kunna ha öppet dygnet runt som nu. Allt beror på den nya dealen med Reitan.
Sänkt serviceavgift
Enligt vad Handelsnytt erfar betalar många butiksägare i
7-elevenkedjan i dag närmare hälften av sin omsättning i serviceavgift till Reitan Servicehandel. Hur mycket nivån sänks i de nya avtalen är inte känt ännu.