– Vi hade räknat med att man skulle släppa det receptfria först. Så har regeringen sagt tidigare och det har varit vårat huvudspår. För oss blir det ett steg tillbaka, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.
Coop, Ica och Axfood vill alla tre sälja receptfria läkemedel i sina butiker. Det nya beskedet från regeringen kom överraskande för dem. Tongångarna är nya.
– Detta rimmar dåligt med den motion som alliansen släppte i juni 2005, och med vad partiledarna sagt om att släppa de receptfria läkemedlen först. Vi kommer att fortsätta påtala att det är ett dumt förslag. Det kommer bara att ersätta ett monopol med ett oligopol, säger Johan Wiklund på Affärsutveckling, Ica AB.
Ingen av de tre koncernerna har efter de nya riktlinjerna börjat fundera på att sälja receptbelagt, vilket skulle kräva farmaceutisk kompetens.
– Planer på att starta apotek har vi inte i dagsläget. Men man ska aldrig säga aldrig. Vi får se vad framtiden visar, säger Kenneth Wall, presschef på Axfood.
– Vi har inte tagit ställning till det än. Men om Ica eller någon annan aktör inom dagligvaruhandeln skulle bedriva apoteksverksamhet så är det rimligt att anta att det skulle bli i större butiker, säger Johan Wiklund.
Igår spikade regeringen direktiven och utredaren till utredningen som ska lägga förslag på hur man ska slopa apoteksmonopolet.
– 1 januari 2009 hoppas jag att marknaden ska vara öppen. Vi vill åstadkomma konkurrens som leder till lägre priser och bättre tillgänglighet, säger socialminister Göran Hägglund.
I ett första skede, från januari 2009, ska bara de aktörer som kan sälja både receptbelagt och receptfritt tillåtas. Ingen ska alltså i denna fas enbart få sälja receptfria läkemedel. Detta för att det receptfria är mer lönsamt och då behövs det som ett komplement för dem som säljer receptbelagt.