Under vecka sex ger sig enligt tradition Handels förtroendevalda och anställda sig ut för att möta medlemmar. Årets uppsökarvecka blir den tolfte i raden. I år ligger den i anslutning till avtalsrörelsen vilket kommer att vara veckans tema.
I slutet av januari byter Handels och dess största motpart, Svensk handel, avtalskrav.
– Syftet är att träffa så många medlemmar som möjligt och nå ut med vad de innehåller. Under förra årets vecka sex fick medlemmarna en möjlighet att påverka avtalsrörelsen, i år blir det mer information, säger Lars Jönsson, enhetschef för verksamhetsenheten på Handels förbundskontor.
I första hand går veckan ut på att träffa och informera medlemmar. Men man vill också värva nya.
– Med tanke på risken för konflikt i samband med avtalsrörelsen är det viktigt att de som jobbar på våra arbetsplatser är medlemmar. För att få konfliktersättning måste man nämligen ha varit medlem i tre månader. Så det är lite brådis då, säger Lars Jönsson.
Den från årsskiftet förändrade a-kassan kan också bli ett hett samtalsämne under veckan, tror han.
– Vecka sex har alla medlemmar fått den första räkningen på den nya a-kassan, det finns en viss risk att man möter ilska. Dels mot den regering vi fått på halsen och som kokat ihop det här. Men risken finns att ilskan riktas mot Handels. En del har svårt att skilja på facket och a-kassan.
Förra året var 900 förtroendevalda och 340 anställda ute på uppsökarveckan. 10 200 arbetsplatser besöktes, 17 400 medlemmar kontaktades, 440 medlemmar värvades.
– Målet är att slå det, vi har slagit förra året varje år. Lite fler arbetsplatser, lite fler kontaktade medlemmar. Det som inte ökat är antal värvade medlemmar, säger Lars Jönsson.