– Det gläder mig att socialdemokraternas nästa partiledare är medlem i Handels, precis som sin företrädare Göran Persson, kommenterar Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
På Handelsnytts fråga medger han dock att det hade varit ”bra” om Mona Sahlin gått med i förbundet tidigare än i december 2006, när hon redan var högaktuell för uppdraget som partiledare för socialdemokraterna.
Mona Sahlin berättar för Handelsnytt via sin pressekreterare att hon tidigare varit medlem i Handels, men att hon gick ur förbundet 1996 i samband med att hon avgick som minister.
– I samband med Sahlinaffären straffade jag ut mig som medlem i Handels, och under tiden sen som egen företagare var det inte naturligt att vara med i Handels. Efter valförlusten 2006 och Reinfeldts alla angrepp på facket blev det viktigt för mig att träda tillbaka igen som medlem i Handels, hälsar Mona Sahlin genom sin pressekreterare.
Att Mona Sahlin är kontroversiell i fackliga led är ingen hemlighet. Handels ordförande Lars-Anders Häggström sa till Ekot i Sveriges Radio den 5 januari att Mona Sahlin har ”en historik” som inte är bra. Han föredrog Ulrica Messing sedan hans huvudfavorit Margot Wallström sagt nej. Motstånd mot Sahlin uttrycktes också av bland andra ordförandena i LO-förbunden Byggnads och Seko.
Sedan socialdemokraternas valberedning på torsdagen presenterat Mona Sahlin som sin kandidat till partiledarposten förklarade sig Handels ordförande dock stå helhjärtat bakom valet.
– Det viktiga är att vi nu får en enad arbetarrörelse som kan ta både den fackliga och politiska kampen mot orättvisorna i samhället. När kapitalet och överklassen nu fått sin högerallians i regeringsställning är det oerhört viktigt att arbetarrörelsen står stark för att försvara de vanliga människornas villkor, säger Lars-Anders Häggström.