Från 95 kronor till 346 kronor. Höjningen av a-kasseavgiften sedan årsskiftet har gjort att Handels blivit nerringt. En del är överraskade över beloppet, en del har inte hört talas om höjningen, en del lämnar a-kassan eller facket eller både och. Flest är de som går ur a-kassan enligt Handels uppskattningar. Hur många som lämnat Handels a-kassa sedan avgiftshöjningen finns det inga exakta siffror på, men Bill Erlandsson, Handels press- och informationschef, uppskattar att det är runt 200 personer.
– Det är en väldigt stor risk de tar. Om man blir både arbetslös och står utan a-kassa, då har man ramlat ner i fattigdomsfällan så det skvätter om det, säger han.
– Vi har däremot inget strömhopp ur förbundet just nu, de flesta inser att det är viktigt att vara med i facket i dessa tider. Men jag kan ju inte säga hur det ser ut nästa månad, säger han.
Hos Handels är det möjligt att vara medlem i antingen a-kassan eller förbundet. Däremot har vissa andra fackförbund bestämmelser som säger att är man medlem i förbundet måste man också vara med i a-kassan och vice versa. Än så länge. Den höjda a-kasseavgiften som de tror kommer leda till att medlemmar vill lämna a-kassan, men vara kvar i facket, har gjort att frågan om separerat medlemskap ska behandlas i några av de förbunden, till exempel Hotell- och restaurangfacket.
Harald Petersson är Handels a-kasseföreståndare. De som går ur a-kassan delar han in i tre grupper. De som har nära till pension, de som har trygga anställningar och de som helt enkelt inte har råd att vara med.
– En del medlemmar vet att a-kassan kanske kommer att bli obligatorisk. De känner att, kan man stå utanför i alla fall ett år innan dess så gör man det.
Om man funderar på att gå ur a-kassan tycker Harald Petersson att man måste fundera och rådgöra, vilka blir konsekvenserna?
– Det tar lång tid att uppfylla villkoret efter att man gått ur, det tar tolv månader innan man är ersättningsberättigad igen, säger han.
Inför scenariot att medlemmar kommer att lämna Handels då de inte har råd att betala både a-kasseavgift och fackavgift framhåller Sten Lundqvist, chef på förbundets administrativa enhet, värdet av medlemskapet.
– Vi står inför en avtalsrörelse. Är det någon gång man ska vara medlem är det nu. Dels för att få konfliktersättning vid eventuell konflikt och dels för att stå bakom Handels krav. Med tanke på arbetsgivarens bud finns det all anledning, säger han.
Normalt svarar 25 personer på Handels på frågor i telefon. Nu har styrkan fördubblats till 50-70. Alla avdelningar och Handels administrativa kontor i Eskilstuna har högre bemanning. Många får ändå vänta länge innan de kommer fram. Om det är kö till 0771-66 64 44, ring din avdelning.