Butikskedjan 7-eleven får inte vara med i Svenska Franchiseföreningen. Ägaren Reitan Servicehandel ansökte i april förra året om att få vara med i föreningen för franchiseföretag, det vill säga kedjeföretag där varje enhet ägs av en lokal köpman. När föreningens styrelse behandlade frågan i september saknades viktiga uppgifter från Reitan och frågan bordlades därför. Fyra månader senare har Reitan ännu inte lämnat in de begärda uppgifterna. Därför har föreningen bestämt att företaget måste lämna en helt ny ansökan om de vill vara med.
– Vi ringer runt till alla franchisetagarna i kedjan. Uppgifter från dem är färskvara, så om 7-eleven vill vara med måste de söka på nytt, säger Franchiseföreningens vd Karin Kisker. För att vara medlem i föreningen måste företaget bedriva franchiseverksamhet på ett juste sätt. Föreningen har etiska regler och en etisk nämnd som ser till att de upprätthålls. Pressbyrån som ägs av Reitan Servicehandel, är till skillnad från 7-eleven med i Franchiseföreningen.